Temat: Jaki ryż na redukcji?

Jaki ryż moge jeść na redukcji oprócz brązowego? Jaśminowy, parboiled naturalny i basmati będą okej?

kazdy będzie okej

Ja jadłam jeszcze basmati ;) I nie tyle chodzi tu o redukcję, co o stopień przetworzenia produktu. Mniej przetworzony = zdrowszy (z każdym kolejnym etapem obróbki ubywa składników odżywczych i błonnika, który wspomaga odchudzanie).

A kasza jaglana? Wspaniale smakuje, zwłaszcza z pieczarkami i szpinakiem.  Polecam!

Na redukcji dobry basmati, bo nabiera dużo wody przez co jest go więcej. :D A nie raz złapiesz głoda.

Generalnie to każdy ryż oprócz białego jest okej. Smakowo dla mnie paraboliczny.

Hohelzomem napisał(a):

Generalnie to każdy ryż oprócz białego jest okej. Smakowo dla mnie paraboliczny.

Przepraszam Hohelzomen, ale muszę, bez żadnej złośliwości - nie ma czego takiego jak ryż paraboliczny, jest ryż parboiled, a to oznacza że został wcześniej poddany obróbce termicznej (z ang. parboiled - podgotowany)
Tutaj wyjaśnienie: http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/ryz-paraboliczny;...

A do autorki: ja używam tylko basmati i ryz pełnoziarnisty Uncle Ben's. Ich zaletą jest krótki czas gotowania - 10 minut

Biały ryż też nie jest zły. Możesz jak najbardziej każdy 

KASZA (WSZYSTKIE) <3 PĘCZAK, JAGLANA, GRYCZANA, JĘCZMIENNA :D

landrynka12345 napisał(a):

Biały ryż też nie jest zły. Możesz jak najbardziej każdy 

Tylko że biały ryż ma w 100 gramach suchego produktu, aż 344 kalorie więc istnieją lepsze produkty podczas redukcji. Podobną sytuacje masz z ciemnymi VS białymi makaronami.

W gruncie rzeczy to racja, nie są to produkty złe jeśli nie odczuwasz głodu po nich i przede wszystkim MASZ UJEMNY BILANS KALORYCZNY DIETY (bo bez tego od razu sobie odpuść) to możesz i biały jeść, a nawet czasami włączać w bilans mniej zdrowe rzeczy. Ważne są ujemne kalorie w redukcji.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.