- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Karmelkowo
- Liczba postów: 10500
10 lutego 2011, 11:03
Ostatnio mam wielką ochotę na kasze. Dodaję je do zup (krupnik), zamiast ziemniaczków na obiad, ale mam ochotę na jakąś odmianę. Co zrobić z kaszy pęczak? Może zjeść ją po prostu z jakimiś warzywami lub sosikiem? Kiedyś zrobiłam pyszną sałatkę z pęczaku z papryką, ogórkiem kiszonym i czymś jeszcze

Ale papryka jest teraz droga. Może macie pomysł na jakiś ciekawy przepis?
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
10 lutego 2011, 11:32
z warzywami...nafaszeruj paprykę, albo cebulę...jakiekolwiek warzywo...gołąbki z pęczakiem też są dobre....także jest wiele możliwości..ja jednak chyba najbardziej lubię z leczo...
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 lutego 2011, 11:44
z takim gulaszem z fileta i pieczarek:)
- Dołączył: 2010-01-13
- Miasto: Mauritius
- Liczba postów: 2946
10 lutego 2011, 11:51
Ja najbardziej lubię z warzywami. Tak swoją drogą uwielbiam pęczak:)
10 lutego 2011, 12:01
Ja to kaszę najchętniej do gulaszu jem. Ale można zrobić gołąbki albo pierogi z kaszą, możesz ją usmażyć z warzywami albo usmażyć z dodatkami w formie kotlecików.
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
10 lutego 2011, 12:04
Zarówno pęczak jak i gryczana - na łyżeczce tłuszczu podsmażyć małą cebulę, dodać kilka pieczarek pokrojonych w plastry, jedną pokrojoną marchewkę - podsmażyć, trochę podlać wodą (odrobinę) i dowolnie przyprawić (u mnie sam pieprz), potem dodać kaszę (np. pół woreczka), podgrzać, posypać obficie zieloną pietruszką. Taką miałam wczoraj na kolację "przepisaną" przez dietetyka. Podać można z sałatą albo kiszoną kapustą, ogórkiem konserwowym lub świeżym z pieprzem, czosnkiem i cytryną albo jogurtem. DObra zimowa, rozgrzewająca kolacja. Poza tym węglowodany są lżej strawne od białka i dobrze się po nich śpi. Kaszę dobrze się popija kefirem - wtedy starczy na obiad. Dobra z sosem grzybowym (w ostateczności niezły ze słoika z Lidla - trzeba dodać trochę wody lub śmietany), wszelkimi gulaszami, podsmażona z boczkiem albo chudą szynką, może być posypana fetą (lepsza gryczana). Dodana do warzyw na patelnię też pyszna.
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Karmelkowo
- Liczba postów: 10500
10 lutego 2011, 12:45
Ale mi narobiłyście smaka
- Dołączył: 2009-09-22
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 5195
10 lutego 2011, 12:58
A ja uwielbiam w wersji z cynamonem i twarogiem/kefirem/jogurtem czy inną maślanką. Na zimno :)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 lutego 2011, 13:31
pęczak albo gryczana nadaje się na zapiekanki:)
ugotowana kasza + twaróg + jajko + pieczarki + koper/szczypior + przyprawy + pieczarki + cebula, czosnek
zmieszać, włożyć do keksówki i zapiekać 30-40 min
pyszna z sosem czosnkowym albo pomidorowym, do tego surówka z pekinki
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Karmelkowo
- Liczba postów: 10500
10 lutego 2011, 13:56
Oooo! Jako zapiekanka też może być super. A ja chciałam zjeść po prostu podlaną bulionem a Wy tu macie takie ciekawe pomysły