Temat: z czym jeść kaszę pęczak???

Ostatnio mam wielką ochotę na kasze. Dodaję je do zup (krupnik), zamiast ziemniaczków na obiad, ale mam ochotę na jakąś odmianę. Co zrobić z kaszy pęczak? Może zjeść ją po prostu z jakimiś warzywami lub sosikiem? Kiedyś zrobiłam pyszną sałatkę z pęczaku z papryką, ogórkiem kiszonym i czymś jeszcze  Ale papryka jest teraz droga. Może macie pomysł na jakiś ciekawy przepis?
z warzywami...nafaszeruj paprykę, albo cebulę...jakiekolwiek warzywo...gołąbki z pęczakiem też są dobre....także jest wiele możliwości..ja jednak chyba najbardziej lubię z leczo...
z takim gulaszem z fileta i pieczarek:)
Ja najbardziej lubię z warzywami. Tak swoją drogą uwielbiam pęczak:)
Ja to kaszę najchętniej do gulaszu jem. Ale można zrobić gołąbki albo pierogi z kaszą, możesz ją usmażyć z warzywami albo usmażyć z dodatkami w formie kotlecików.
Zarówno pęczak jak i gryczana - na łyżeczce tłuszczu podsmażyć małą cebulę, dodać kilka pieczarek pokrojonych w plastry, jedną pokrojoną marchewkę - podsmażyć, trochę podlać wodą (odrobinę) i dowolnie przyprawić (u mnie sam pieprz), potem dodać kaszę (np. pół woreczka), podgrzać, posypać obficie zieloną pietruszką. Taką miałam wczoraj na kolację "przepisaną" przez dietetyka. Podać można z sałatą albo kiszoną kapustą, ogórkiem konserwowym lub świeżym z pieprzem, czosnkiem i cytryną albo jogurtem. DObra zimowa, rozgrzewająca kolacja. Poza tym węglowodany są lżej strawne od białka i dobrze się po nich śpi. Kaszę dobrze się popija kefirem - wtedy starczy na obiad. Dobra z sosem grzybowym (w ostateczności niezły ze słoika z Lidla - trzeba dodać trochę wody lub śmietany), wszelkimi gulaszami, podsmażona z boczkiem albo chudą szynką, może być posypana fetą (lepsza gryczana). Dodana do warzyw na patelnię też pyszna.
Ale mi narobiłyście smaka
A ja uwielbiam w wersji z cynamonem i twarogiem/kefirem/jogurtem czy inną maślanką. Na zimno :)
pęczak albo gryczana nadaje się na zapiekanki:)
ugotowana kasza + twaróg + jajko + pieczarki + koper/szczypior + przyprawy + pieczarki + cebula, czosnek
zmieszać, włożyć do keksówki i zapiekać 30-40 min
pyszna z sosem czosnkowym albo pomidorowym, do tego surówka z pekinki
Oooo! Jako zapiekanka też może być super. A ja chciałam zjeść po prostu podlaną bulionem a Wy tu macie takie ciekawe pomysły

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.