Temat: grzanki- jak to jest?

Witajcie kochani!

Mam pytanie, bo gdzies kiedy chyba usłyszałam i nie wiem czy błędnie, że robiąc z chleba grzankę, zmieniają się kcal oraz wartości odżywcze...

Jeśli z pełnoziarnistego, mieszanego chleba zrobie sobie grzanke w tosterze to czy ten chlebek bedzie mial wiecej kcal? Czy to jakiś mit? co innego tosty z pszennego chleba tostowego... rozumiem, ale przeceiz jak zrobie grzanke z ciemnego chleba to powinnien być tak samo kaloryczny... prawda?

Dzieki za odp, ale jakoś mnie to nurtuje... jak to z tym jest :)

nic sie nie zmienia.
o, pierwsze słyszę, ale chętnie się dowiem, bo lubię czasem takiego pełnoziarnistego tosta zjeść :P
a tego nie bylabym az taka pewna... zapytaj jakiegos dietetyka...
Pewnie chodzi tu o karmelizację cukru. Ja tam liczyłam normalnie: kalorie chleba i dodatków ;)
E tam mi sie wydaje że jesli sie zmienia to jakieś znikome ilości, w co i tak wątpię :D
Pasek wagi
z razowego mniej... no i najlepiej ser zastąpic sobie plasterkiem drobiowej bo taki plasterek ma 10/15kcal :) a ser jeden plaster az 80...
 

Problem polega na tym, że "grzanki" w niektórych regionach Polski to nie to samo co tosty, o których Ty piszesz. Tost opiekamy w tosterze i nie zmienia się watrość kaloryczna. Natomiast grzanki to chleb smażony na patelni i dużej ilości masła czy margaryny:) I pewnie te drugą grznkę ktoś miał na mysli.


aha, no to mam już mała jasność w takim razie moge sobie pozwolic na tosta a nie grzanke, dzieki za odp ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.