Temat: jak liczymy kcal przy smazeniu ...

400 gram piersi indyczej smazone na lyzce oliwy. Czy to 88(oliwa) + 320kcal te 400gram? pozdrawiam
Pasek wagi
dokladnei tak
Na oliwie nie powinno się smażyć, bo szybko się utlenia stając się rakotwórcza, a i jej jednonasycone kwasy tłuszczowe rozkładają się w wysokiej temperaturze.

Do smażenie najlepszy jest smalec/olej palmowy/olej kokosowy.
taa, nie ma to jak smażenie na smalcu... bardzo odżywcze.
ja radziłabym przerzucić się na olej rzepakowy.
> Na oliwie nie powinno się smażyć, bo szybko się
> utlenia stając się rakotwórcza, a i jej
> jednonasycone kwasy tłuszczowe rozkładają się w
> wysokiej temperaturze.Do smażenie najlepszy jest
> smalec/olej palmowy/olej kokosowy.

ostatnio w muscular development napisali, że mozna smazyć na oliwie z oliwek- o ile nie jest extra virgin. musi być rafinowana- wtedy spoko ;)
Topmodel - dzięki za info, zawsze coś ciekawego warto się dowiedzieć.

Co masz do smalcu ? Do smażenia najlepszy, bo wysoka temperatura dymienia. Nasycone tłuszcze nie są groźne, jeżeli nie łączysz się z węglami prostymi. Smalec ma też dużo korzystnych dla serca jednonienasyconych. Kalorie - cóż między 10 g smalcem, a 10 g oliwy czy oleju nie ma wielkiej różnicy kalorycznej - coś koło 20 kcal.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.