- Dołączył: 2011-01-08
- Miasto: Wrociszów
- Liczba postów: 232
8 lutego 2011, 18:21
400 gram piersi indyczej smazone na lyzce oliwy. Czy to 88(oliwa) + 320kcal te 400gram? pozdrawiam
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
8 lutego 2011, 19:46
Na oliwie nie powinno się smażyć, bo szybko się utlenia stając się rakotwórcza, a i jej jednonasycone kwasy tłuszczowe rozkładają się w wysokiej temperaturze.
Do smażenie najlepszy jest smalec/olej palmowy/olej kokosowy.
9 lutego 2011, 12:27
taa, nie ma to jak smażenie na smalcu... bardzo odżywcze.
ja radziłabym przerzucić się na olej rzepakowy.
Edytowany przez 0ea867431c4face5af01c4e2efb20c5d 9 lutego 2011, 12:28
9 lutego 2011, 13:50
> Na oliwie nie powinno się smażyć, bo szybko się
> utlenia stając się rakotwórcza, a i jej
> jednonasycone kwasy tłuszczowe rozkładają się w
> wysokiej temperaturze.Do smażenie najlepszy jest
> smalec/olej palmowy/olej kokosowy.
ostatnio w muscular development napisali, że mozna smazyć na oliwie z oliwek- o ile nie jest extra virgin. musi być rafinowana- wtedy spoko ;)
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
9 lutego 2011, 14:50
Topmodel - dzięki za info, zawsze coś ciekawego warto się dowiedzieć.
Co masz do smalcu ? Do smażenia najlepszy, bo wysoka temperatura dymienia. Nasycone tłuszcze nie są groźne, jeżeli nie łączysz się z węglami prostymi. Smalec ma też dużo korzystnych dla serca jednonienasyconych. Kalorie - cóż między 10 g smalcem, a 10 g oliwy czy oleju nie ma wielkiej różnicy kalorycznej - coś koło 20 kcal.