7 lutego 2011, 20:00
marakuja, daktyle, porzeczka, jeżyny
bób, brukselka
7 lutego 2011, 20:13
Ja słyszałam, że w suszonych śliwkach.
- Dołączył: 2011-01-26
- Miasto:
- Liczba postów: 170
7 lutego 2011, 20:38
marchew,jablka,brokuly to napewno,poszperaj w necie:)
- Dołączył: 2011-01-26
- Miasto:
- Liczba postów: 170
7 lutego 2011, 20:42
Jako źródło błonnika pokarmowego owoce znacznie ustępują warzywom, wśród
których prym wiedzie fasola (im większa tym lepsza), groch, kapusta, brokuły,
kalafior i soja. Filiżanka dużej fasoli (“Jaś) zawiera 45 g błonnika (w
tym znaczną część tego najważniejszego - rozpuszczalnego w wodzie), zaś
tej samej objętości jeden średni ziemniak - zaledwie 2 g. Najbogatszy w
błonnik owoc to cytryna (5 g), gruszka (4 g), truskawki, wiśnie i czereśnie
(po 3,5 g) w porcji. Warzywa są jednak bogate w niepożądany sód; w średniej
wielkości kalafiorze, w porcji brokułów i kapusty po 160 mg, fasoli, grochu,
soi - ok. 40 mg, ziemniaków - 7 mg, niewiele sodu jest w brukselce i sałacie
(z wyj. lodowej)