Temat: Blonnik w owocach i warzywach

Hej
Chcialabym dowiedziec sie w jakich owocach i warzywach jest najwiecej blonnika..z gory dziekuje za pomoc..Pozdrawiam
marakuja, daktyle, porzeczka, jeżyny
bób, brukselka
Dzieki
Ja słyszałam, że w suszonych śliwkach.
marchew,jablka,brokuly to napewno,poszperaj w necie:)
Pasek wagi
Jako źródło błonnika pokarmowego owoce znacznie ustępują warzywom, wśród których prym wiedzie fasola (im większa tym lepsza), groch, kapusta, brokuły, kalafior i soja. Filiżanka dużej fasoli (“Jaś) zawiera 45 g błonnika (w tym znaczną część tego najważniejszego - rozpuszczalnego w wodzie), zaś tej samej objętości jeden średni ziemniak - zaledwie 2 g. Najbogatszy w błonnik owoc to cytryna (5 g), gruszka (4 g), truskawki, wiśnie i czereśnie (po 3,5 g) w porcji. Warzywa są jednak bogate w niepożądany sód; w średniej wielkości kalafiorze, w porcji brokułów i kapusty po 160 mg, fasoli, grochu, soi - ok. 40 mg, ziemniaków - 7 mg, niewiele sodu jest w brukselce i sałacie (z wyj. lodowej)
Pasek wagi
Dziekuje za pomoc

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.