Temat: jedzonko, sałatki...

Witam wszystkich,

czy Ktoś z Was ma jakieś fajne przepisy na sałatki, ktore można podać na imprezkę, posiadówke znajomych. Jest tyle fajnych przepisów, ale wiadomo jak jest w rzeczywistości - nieraz może byc to niezła klapa.... Nie robiłam nigdy niż z makaronu, awokado, szpinaku.... Może możecie się podzielic swoimi sprawdzonymi przepisami, którymi czarujecie swoich znajomych/gości.....

Sałatka z surimi

 

Składniki:

  • 4 paluszki surimi 
  • 2 jajka
  • 1 ogórek kiszony/korniszon/małosolny
  • pół małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz


Jajkarn ugotować na twardo. Surimi pokroić na plasterki, dodać posiekane rnjajka, ogórek (ja tutaj dodałam jeszcze szczypiorek). Wlać jogurt, rndodać musztardę, dosolić i dopieprzyć do smaku.

Wstawić do lodówki na 2h, żeby się "przegryzła".


rn

Składniki:

rn
  • 400 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ugotowana pierś z kurczaka 
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz, do smaku
rn

 

rn

rn

Pieczarkirn ugotować (odcedzić po ok.10 minutach od zagotowania wody). Pokroić w rnkostkę. Por pokroić w półksiężyce. Jajka, pierś i ogórki pokroić w rnkostkę.

rn

Wymieszać wszystkie składniki, dodać jogurt, musztardę i doprawić do smaku.

rn

Wsadzić do lodówki, w celu "przegryzienia się" składników.

rnSmacznego!


rn

Składniki:

rn
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 1 pojedyncza pierś z indyka)
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
rn


rn

Piersirn ugotować np. w 1 kostce wołowej albo w jarzynce. Jajka ugotować na rntwardo. Piersi i jajka ostudzić, następnie pokroić razem z cebulą i rnogórkami w kosteczkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać musztardę i rnjogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki rn(najlepiej na całą noc), aby sałatka się przegryzła :

Sałatka z fetą i pesto

 

główka sałaty

1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)

opakowanie fety (lub twarożku koziego)

dwie garści liści bazylii

garść liści mięty

łyżka płatków migdałów

sól, pieprz

2 łyżki oliwy

kilka kropli soku z cytryny

 

Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy nasiona, kroimy na plasterki. Bazylię, miętę, przyprawy, migdały, oliwę i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Sałatkę układamy warstwami: sałata, ogórki, feta, a na końcu polewamy pesto. Można sałatkę dodatkowo doprawić pamiętając jednak o tym, że i feta słona i pesto lekko też.



Ta sałatka to absolutny ulubieniec moich znajomych:) Bardzo polecam-gwarantuje ze kazdy jej spróbuje choćby z ciekawości:P

Ja też polecam bardzo dobrą salatke, ktora zachwyca wszystkich: puszka ananasa, puszka kukurydzy, 10 dag sera zółtego, słoik selera, 5 jajek, jeden, por, mała cebula, i 30 dag szynki (najlepsza jest wiśniowa). Wszystko kroimy w kostke, mieszamy z majonezem, doprawiamy pieprzem, musztarda i oddrobina soli. Smacznego!
sałata lodowa, ser feta, pomidor, ogórek, sos grecki lub koperkowo- ziołowy.  Robiłam wiele razy i zawsze znikała cała ze stołu :)

Sałatka warstwowa z serem lazur.

 

Składniki:

·         ser lazur błękitny

·         4 jajka ugotowane na twardo

·         puszka ananasów

·         30 dag szynki konserwowej

·         słoiczek selera konserwowego

·         puszka kukurydzy

·         sól, pieprz

·         kilka łyżek majonezu

Warstwy:

(od dołu) odsączony seler + kukurydza (ewentualnie 2 łyżki majonezu) + ananas pokrojony
w słupki + szynka pokrojona w kosteczkę (ewentualnie 2 łyżki majonezu) + jajka pokrojone
w drobną kostkę + warstwa majonezu + ser lazur starty na tarce od dużych oczkach

Ser błękitny można zastąpić serem żółtym jeśli ktoś nie lubi pleśniowych.


Sałatka jest przepyszna i do tego elegancko wygląda na stole. Najlepiej robić ją w przezroczystym naczyniu, wtedy warstwy są ładnie widoczne.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.