Temat: Grzanki, a zwykły chleb.

Czytając temat o pieczonym ziemniaku, zaciekawiło mnie jedno...

Czy jeśli zpieke grzanke tak mocno że miejscami będzie troche zwęglona i będzie twarda, to będzie ona miała mniej, więcej, czy tyle samo kalorii co nieupieczona kromka ?
Raczej tyle samo ;d
Będzie jedynie wysuszona, wartość energetyczna się nie zmieni.
Gdyby takie zjawisko miało miejsce, zapewne wszyscy na redukcji jedliby wszystko "suche" na wiór. ;) np.pączki na sucho, chleb etc (kiedyś ktoś już zadał pytanie o starszawych pączkach, które się zeschły ;D i czy mają mniej kcal.)
Tzn... Mi nie chodzi o samo wysuszenie ;p

Lubie jak coś sie lekko przypali bo lubie ten taki smaczek spalenizny.
I chodzi mi oto czy jeśli się coś zwęgli... to czy to ulegnie zmianie wartości odzywczych ?  
nie chodzi mi o to co sie wysuszyło tylko  o zwęglone części.
NIE zmieni to swoich wartości odżywczych.
Te zwęglone części są rakotwórcze i w zasadzie nie zaleca się tego jeść, choć też lubię "spaleniznę" :P

Zwęglone potrawy zawierają wiele toksycznych substancji więc odradzamy takich dań
Jesli zapieczesz grzanke wzorem co niektórych anorektyków to poprostu zjesz jej mniej stąd i kalorycznośc się zmniejszy. Myśle,że lepiej byłoby wysuszyć grzanke ,wtedy to gryząc taką czerstwą grzanke spożytkujesz więcej energii na gryzienie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.