- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
5 lutego 2011, 18:22
Witam. Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że jestem tu nowa :). Nie trzymam się ściśle diety, ponieważ uzyskałam już swoją wymarzoną wagę, jednak nadal uważam na to ile jem i co jem. Mam nadzieję, że to dzięki temu Forum dowiem się wielu rzeczy i uzyskam pomoc.
Wracając do tematu:
Chciałabym upiec filet z mintaja w mleku - to znaczy wlać 100ml mleka do naczynia i piec w tym mintaja. Nasuwa mi się pytanie - czy kalorie z mleka w jakikolwiek sposób przejdą do ryby?
Aha! Jeszcze jedno pytanie - zauważyłam, że podawane są inne wartości kaloryczne dla mrożonych, inne dla smażonych i inne dla pieczonych rzeczy. Jednak jeżeli będę smażyć coś bez tłuszczu (na teflonowej patelni), to kaloryczność będzie taka sama, jak dla zamrożonego jedzenia, tak?
Edytowany przez anowi123 5 lutego 2011, 18:33
5 lutego 2011, 18:45
sama jestem ciekawa odpowiedzi na to pytanie,
nigdy nie piekłam jeszcze ryby w mleku.
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
5 lutego 2011, 18:48
Ja osobiście piekłam, ale dla rodziny - ryba w mleku, do tego ziemniaki i kilka innych składników - spróbowałam kawałek ryby i była pyszna, więc chciałabym sobie teraz zrobić samą rybę w mleku.
- Dołączył: 2010-12-12
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 1083
5 lutego 2011, 19:07
nigdy nie słyszałam o rybie w mleku ale tak, mysle ze kcal moga przejsć- albo odejsc
a co do różnej kalorycznosci to wytlumacze ci to tak:
kupiłaś 100g mrozonej rybki
usmażyłaś ją- ma więcej kcal bo przechodzą z oleju
ugotowałaś ją- ryba waży 80g jednak kcal będzie to samo co przed obróbką cieplną (z ryby wyparowała woda-0kcal)
- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Tracze
- Liczba postów: 774
5 lutego 2011, 19:10
Mintaj na mleku??
Ciekawe, a dobre to jest???
Warto spróbować???
- Dołączył: 2011-02-05
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 1500
5 lutego 2011, 19:11
ale z jakiego oleju? napisałam, że smażyłabym bez oleju. samiutką, bez niczego
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
6 lutego 2011, 08:41
ja b. często robię rybę w marynacie mleczno-koperkowej albo jogurtowo-czosnkowej:) pyszna jest, taka kruchutka;) polecam