Temat: FRYTKI - wszystkie sa zle?

czesc! ;*
ogladam wlasnie Jamie Oliver's Food Revolution i tak mnie naszlo zeby az Was zapytac o cos...
frytki. takie kartofelki podziobane na slupki. czy jest roznica miedzy tymi np z Mc Donald's i KFC a kupionymi zamrozonymi? 
banalne dla niektorych pytanie, zdaje sobie z tego sprawe, ale zaczelo mnie to nurtowac bo nigdy sie temu z bliska nie przygladalam :?
> ja frytki ziemniaczane robię tak:ziemniaki gotuje
> na półtwardo (młode można ze skórką bez
> obierania), kroje na ósemki albo w słupki, wrzucam
> na blachę, obsypuję czosnkiem, ziołami
> prowansalskimi albo słodka papryka i zapiekam do
> zbrązowienia w 200st, około 20minpyszne z sosem
> czosnkowym z jogurtu nat. lub serka homofajna
> alternatywa są frytki selerowe, robię podobnie jak
> te ziemniaczane

wszystko super, przed opsypaniem przyprawami warto dodac do nich łyzeczke oliwy z oliwek bo beda spieczone i fest suche.
Polecam sos tzatziki zrobiony na ogorku i jogurcie greckim light
zrób sama takie  takie. ja obieram ziemniaki i gotuje je w całości  z 10 minutek , wyciągam kroje i na blaszke do piekarnika, doprawiam sobie ziołami i przyprawami. na koniec pieczenia daje troszke masełka z pół małej łyżeczki.  i pieke jeszcze z 5 minutek. A pamiętać że trzeba je obracać żeby sie nie spaliły. Ja robie dość często :) 
Pasek wagi
Te AVIKO zrobione w piekarniku nie wygladaja tak zle
http://vitalia.pl/kp66,0,0_Frytki.html  pozdrawiam
Pasek wagi
te piekarnikowe zeby sie upiekły i tak sa nasączone tłuszczem przed mrozeniem zeby póxniej sie upiekły..ale oczywiście sto razy lepsze takie nich z kfc czy maka.
Trzeba kupując mrozone troche czasu spędzic przy zamrażarkach bo zauwazyłam ostatno że mają dosyć rózną zawartość tłuszczu,troche trzeba poszukac tych najmniej tlustych:)
> Te AVIKO zrobione w piekarniku nie wygladaja tak
> zle http://vitalia.pl/kp66,0,0_Frytki.html 
> pozdrawiam

no tak ale to wariant 230kcal/100g
Sprawdz na wadze ile to jest 100g tych frytek- wyjdzie ci ze 4 frytki...
Niestety, porcja zeby sie najesc (same frytki+ew.sos) to w granicach 350-400g-?przynajmniej dla mnie--> to talerz frytek

a wiec wychodzi ze porcja taka frytek z pieca ma ponad 900kcal
a ja polecam frytkownice tefala zdaje się, do której ponoć potrzeba tylko łyżki czy dwóch oleju.
sama się przymierzam do kupna, bo frytki uwielbiam :)
polecam pyszny zamiennik - przygotować lyżkę oliwy z oliwek, dodać przyprawy( zioła, sól, pieprz) i obtaczać kawałki ziemniaków, do piekarnika aż będą rumiane i gotowe!
> > chce tortillę, ale Tortilla jest tam>
> najbardziej kaloryczna.Bo ma najwięcej w środku, a
> Grillowany Kurczak nie jest tam aż taki zły.Btw.
> skąd którakolwiek ma informacje, że w McDonaldzie
> olej się rzadko wymienia? Bo to nie jest prawda
> akurat.

nie, bo smażone kawałki mięsa w panierce są polane extra tłustym sosem, który jest bombą kaloryczną.... grillowany kurczak? Tam wszystko pływa w tłuszczu- w panierce i tłuszczu a panierka jest jak gąbka- wchłania a jak wystygnie to tłuszcz się zsiada i tkwi tam w tym żarciu, trochę logicznego myślenia i otworzą Wam się oczka... to czego nie widać- jest najgorszym wrogiem
>  grillowany kurczak? Tam
> wszystko pływa w tłuszczu- w panierce i tłuszczu a
> panierka jest jak gąbka-

Grillowany Kurczak to nie ten w panierce, tylko ten taki jakby bez niczego. I jego smaży się na grillu, w specjalnych woreczkach, więc z olejem on ma mało wspólnego. Jak już iść do McD i brać Tortillę, to tylko tą.
> A co myślicie z o kurczaczkach z KFC ?. Czy to też
> taki kaloryczny syf ?

ależ oczywiście!!!

a zdajecie sobie sprawę z tego, ile tam sypią sodu? a sód utrudnia odchudzanie i zatrzymuje wodę w organizmie;
do tego mieszanka tłuszczy trans (rakotwórczych, wywołujących różnego rodzaju dermatozy- trądzik min., cellulit)- nawet, jeśli wymieniają olej co z tego, jak smażenie potraw powoduje powstawanie kwasów trans, więc co z tego, że wymienia się ten nieszczęsny olej;

olej rzepakowy nierafinowany, oliwa z oliwek, olej lniany dodawany do już gotowych potraw jest ok, ale to smażenie...

cóż,każdy ma wybór, można jeść malutko i smażone włączyć do diety, być szczupłym, ale nie ma co liczyć na to, że jakościowo złe pożywienie nie wpłynie na na cerę, skórę, trawienie, samopoczucie, elan vital (energię życiową);

mówi się, że wszystko jest dla ludzi...

mam ponad 30 lat, nigdy w życiu nie jadłam hamburgera itp., nigdy w życiu nie jadłam w KFC i podobnych fast fooderiach;

za to spróbowałam chińczyka z budki i kebaba bez sosu, ale to były epizody dawno temu, wydawało mi się to w miarę, dopóki nie spuchłam po ich zjedzeniu i nie doczytałam co tam jest...

można żyć bez smażonego i tego gówna z McDonalda, ściągamy z USA to, co najgorsze, to, co zrobiło z Amerykan potwory, to, co uzależnia, zastanówcie się trochę... Lepszy nasz polski bigos i pierogi, niż te zmodyfikowane i napakowane chemią ścierwa

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.