Temat: FRYTKI - wszystkie sa zle?

czesc! ;*
ogladam wlasnie Jamie Oliver's Food Revolution i tak mnie naszlo zeby az Was zapytac o cos...
frytki. takie kartofelki podziobane na slupki. czy jest roznica miedzy tymi np z Mc Donald's i KFC a kupionymi zamrozonymi? 
banalne dla niektorych pytanie, zdaje sobie z tego sprawe, ale zaczelo mnie to nurtowac bo nigdy sie temu z bliska nie przygladalam :?
jak dla mnie to różnica jest wielka.
Fryty z McD czy KFC są smażone w głębokim tłuszczu, a takie kupione w sklepie np.Awiko można wrzucić do piekarnika i są bez tłuszczu. Noooo i te karbowane oczywiście nie są z ziemniaków...tylko z jakiejś masy ziemniaczanopodobnej:)
jest różnica, jak jesteś w McDonaldzie to co widzisz? sita frytek zamoczone w głębokim oleju i nieczęsto wymienianym co może spowodować raka, właśnie jutro tam się znajdę i nie wiem co wziąć tortille czy sałatkę XD ale wracając do tematu no to takie swoje z paczki to możesz wrzucić do piekarnika i cacy ^^
nie tyle chodzilo mi o sposob przyrzadzania bo to jest oczywiste ;p tylko wlasnie o sam ich sklad. ziemniaczki ziemniaczkami ale jak wiadomo roznie to z tymi ziemniaczkami bywa...

http://www.smog.pl/wideo/19946/frytki_z_mcdonalda_swieca/  myślę, że tu jest pięknie pokazane, jakie frytki z Mc Donald'sa to g*wno

A jeszcze co do tematu, to ja wolę sama obrac sobie ziemniaki i je pokroic, wtedy mam pewnosc, że moje frytki są z ziemniaka w 100%, tych sklepowych, gotowych czasem się boje, czy aby napewno jest to tylko ziemniak Poza tym te mrożonki mi nie smakują jakoś specjalnie

No dobra, tylko, że te mrożone mają nawet 30% utwardzonego tłuszczu, więc nie wiem czy takie super... Ja wolę nie jesć w ten sposób przetworzonych ziemniaczków i jest ok :)
ja ostatnio często jem te frytki z Aviko, wrzucam do piekarnika i już, są dosyć suche (nie mają duzo tłuszczu) i z tego co pamiętam to polowa opakowania ma troche ponad 200 kcal
Frytki mrozone uprzednio rowniez sa smazone w tluszczu, wpychane do worka i mrozone. Niektore rowniez sa dodatkowo solone i obsypywane roznymi "specyfikami". Lepiej samemu w domu zrobic, a zeby byly bardziej chrupiace to przed pieczeniem wrzucic je do gotujacej sie wody, potrzymac chwile i posolic, a pozniej smazyc :)
jak masz np takie kupne zamrożone to można jeść tylko trzeba uważać bo one już są umoczone w tłuszczu więc jak jeszcze je robisz w tłuszczu to bomba kalorczna !
a ja mam pytanie, czy jeżeli robię swoje frytki (sama kroję ziemniaki i w ogóle) to czy smażone na tłuszczu mają bardzo dużo kcal? (na tłuszczu wymienianym, nie przez miesiąc ten sam :P)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.