- Dołączył: 2010-06-10
- Miasto: Tracze
- Liczba postów: 774
4 lutego 2011, 22:12
Kochane jakiego słodziku używacie??
Ja mam zamiar kupić pierwszy słodzik a wiem, ze kilka a nawet więcej ich jest na rynku i nie wiem czy ma znaczenie jaka firma czy coś. Nie wiem czy różnią się czymś...:)
Dzięki za pomoc;)
4 lutego 2011, 22:17
W sumie też jestem ciekawa, dołączam się do pytania =)
- Dołączył: 2010-08-19
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 5880
4 lutego 2011, 22:26
Ja używam takiego i już teraz żaden inny mi nie smakuje, w pozostałych wyczuwam tą chemię i czuję jak bym kawę z płynem do mycia naczyń piła. Ale przyznam że i do niego musiałam się przyzwyczaić bo na początku po przerzuceniu się z cukru był jakiś taki inaczej słodki. Myślę że to kwestia przywiązania do konkretnego produktu, teraz już nawet wolę wypić herbatę ze słodzikiem niż z cukrem.
Ten jest na bazie cyklaminianu i sacharynianu sodu
4 lutego 2011, 22:34
Splenda:
Ponoć bez kalorii, ale wybieram go ze względu na smak (według mnie smakuje jak cukier) oraz fakt, że nie zawiera aspartamu. Używam tylko do kawy, gdy nie dodaję mleka. Herbaty piję niesłodzone.
4 lutego 2011, 22:37
a ile ta Splenda kosztuje i gdzie mogę kupić?
4 lutego 2011, 22:40
Niestety tylko przez E-bay. Ja dostaję go od rodziny, więc nawet nie wiem ile kosztuje bezpośrednio w sklepie. Na E-bayu są bardzo różne ceny:
- Dołączył: 2009-07-29
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 251
4 lutego 2011, 23:03
Ja tylko dodam, że słodziki na bazie aspartamu nie nadają się do gotowania czy pieczenia, ponieważ w wysokiej temp się rozkłada. Jeśli do ciasta to proponuje jakiś z acesulfamem K. Lekarze zalecają ten przy cukrzycy.
Pozdrawiam
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
5 lutego 2011, 10:21
sussina gold (do kupienia w Kauflandzie lub Społem)
SUSSINA GOLD W PROSZKU
Słodzik Sussina Gold w proszku przeznaczony jest do pieczenia,
gotowania i posypywania, jest przeznaczony dla osób, które z różnych
względów nie mogą lub nie powinny (chorzy na cukrzycę), bądź nie chcą
używać cukru.
Działanie:
Receptura jest tak dobrana aby
można go było poddawać obróbce w wysokich temperaturach, a zarazem
wypieki i potrawy przygotowane przy użyciu naszego słodzika w proszku
nie różniły się smakiem od tych z dodatkiem cukru.
Opakowanie:
Słoik szklany 200 g.
Status:
Słodzik
Skład:
Maltodekstryna, sacharynian sodu E-954, cyklaminian sodu E-952.
![]()
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
5 lutego 2011, 10:29
a ten jest najzdrowszy,ale ciężko go dostać
Diabex, proszek, słodzik, 400 g
Co to jest Diabex?
Diabex to naturalny sacharyd Erythritol i znajduje się powszechnie w
owocach, warzywach, grzybach i w winie. Ma przyjemny, słodki smak,
zbliżony do smaku cukru.
- Ze wszystkich naturalnych słodzików ma najniższą wartość
kaloryczną. Pod względem siły słodzącej (słodkości) zbliża się do
sacharozy. Jest odpowiedni jako słodzik dla diabetyków.
- Został oceniony jako jeden z najbardziej skutecznych produktów w dziedzinie troski o zmniejszenie masy ciała (chudnięcia).
- Index glikemiczny DIABEX jest ZEROWY, oraz nie wpływa na poziom
insuliny i glukozy we krwi, dzięki czemu jest bardzo bezpieczny dla
diabetyków.
W odróżnieniu od pozostałych sacharydów jego spożywanie nie oznacza
przyjmowania kalorii. Jest bowiem po absorpcji szybko eliminowany z
ciała w niezmienionej postaci. Diabex stanowi bardzo cenną korzyść dla
wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego a nie chcą przybierać na
wadze i mają problemy z cukrzycą.
Działanie
- Jest naturalny - diabex to naturalny sacharyd Erythritol i
znajduje się powszechnie w owocach, warzywach, grzybach i w winie. Ma
przyjemny, słodki smak, zbliżony do smaku cukru.
- Ma prawie zerową wartość kaloryczną (0,0 – 0,2 Kcal/g) -
wartość kaloryczna Diabex jest prawie zerowa, dlatego nie powoduje
tworzenia się podskórnego tłuszczu.
- Jest to jedyny produkt na rynku, którego index glikemiczny wynosi zero.
- Nie wpływa na poziom INSULINY i glukozy we krwi.
- Ma delikatny słodki smak - pod względem siły słodzącej (słodkości) zbliża się do sacharozy.
- Nie powoduje próchnicy zębów - nie muszą się Państwo obawiać
popsutych zębów, ponieważ erytritol nie ma żadnego efektu kriogennego
(sprzyjającego powstawaniu próchnicy) – nie powoduje naruszenia szkliwa
zębów, jak robi to sacharoza.
- Posiada efekt antypróchniczy - ma zdolność do inhibowania fermentacji niektórych cukrów przez mikroflorę jamy ustnej.
- Nawet w wysokich dawkach nie ma efektu przeczyszczającego - maks. pojedyncza dawka nie powoduje działania przeczyszczającego
- Bezpieczny w stosowaniu - badania metaboliczne, toksykologiczne
i kliniczne potwierdziły absolutne bezpieczeństwo Erythritolu. Nie
jest cytotoksyczny, nie powoduje reakcji alergicznych, jest odpowiedni
dla kobiet w ciąży i karmiących. W USA w roku 1997 otrzymał status
GRAS, w Unii Europejskiej został zatwierdzony do powszechnego użytku w
lipcu 2006.
- Posiada krystaliczną strukturę
- Ma taką samą gęstość jak zwykły cukier
- Nie jest higroskopijny
- Świetnie rozpuszcza się w płynach
- Poprawia smak po dodaniu do herbaty, kawy, musli, jogurtów i innych potraw.
Wskazania
Ma zastosowanie do słodzenie napojów zamiast
cukru (kawa, herbata, ciepłe mleko) jak również do pieczenia i
gotowania, zmniejszając w ten sposób wyraźnie wartość energetyczną
potraw.
Diabex jest odpowiedni zwłaszcza dla osób ze skłonnościami do otyłości i
dla wszystkich, którzy potrzebują zmniejszyć ilość przyjmowanych
kalorii, nie pozbawiając się przy tym przyjemnego słodkiego smaku.
Z uwagi na to, iż nie wpływa na poziom Insuliny i glukozy we krwii i ma
index glikemiczny ZERO, jest wskazany i bezpieczny dla DIABETYKÓW.
1 łyżeczka DIABEX odpowiada jednej łyżeczce cukru.