Temat: Sól himalajska.

Cześć.
Od dwóch tygodni nie używam już soli (zawsze to była sól morska).
Zastanawia mnie jednak czy warto kupić sól himalajska? Słyszałam, że ma wiele dobrych właściwości. 
Co sądzicie? Lepiej nie używać wcale soli czy wypróbować himalajską? 

Pasek wagi

Całkowite odstawienie soli też jest niezdrowe, zalezy co jesz, bo wiadomo, ze jesli jesz produkty, w ktorych jest sol to nie ma co panikować.

Ja uzywam himalajskiej od roku albo dwóch

Żeby odczuć jej "cudowne" właściwości musiałabyś jej zjeść cały worek...moim zdaniem jest to wyrzucanie kasy w błoto , sama używam morskiej grubej soli bo akurat mam taki młynek ale widzę dużą różnicę w smaku od zwykłej kuchennej.

Ja zapotrzebowanie na jod uzupelniam sola morska wzbogacona jodem. gdy szukam informacji o soli Himalajskiej  - to wyskakuja mi jakies sklepy, blogi albo strony nawiedzone przez ezoterykow. Nie widze nigdzie jakiegos naukowego opracowania i dopoki nie znajde - nie bede uzywac.

Ja taka mam - ale tak poprostu nie z powodu magicznych wlasciwosci. Jezeli masz problemy ze wzgledu na za duze jedzenie soli to himalajska nic nie zalatwi - moze cos tam dodatkowego ma ale to nadal sol.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.