- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
20 marca 2016, 20:19
Pytam z ciekawości,bowiem spożywam sporo białka. Bardzo lubię omlety,naleśniki itp, lubię też dodawać do rożnych dań na słodko odżywkę białkową, nieraz przyrządzam omleta z 3 białek,żółtka i odzywki białkowej. Do tego często twarożki i sery przez co nabiał stanowi spory procent mojej diety. Czy to może mieć negatywny wpływ na zdrowie? Cukier ograniczam do minimum, praktycznie nie spożywam go (jedynie taki przemycony w niektórych produktach przetworzonych bo jak wiadomo podtruwają nas cukrem w niemal wszystkim), mięso staram sie jeść codziennie(pierś z kurczaka lub mielone,nieraz indyk),wiadomo dużo warzyw i owoców, węglowodany to głownie kasza/makaron/ryż jedzony do obiadu no i mąki(owsiana,orkiszowa,ryżowa,kukurydziana lub gryczana o ile mam racje ze to węglowodany). Co sądzicie czy mogę spożywać tak dużo białka? Na śniadanie i kolacje niemal zawsze cos z jajkami i twarogami a na drugie śniadanie często pieke sobie ciasteczka gdzie tez są jajka i nieraz ser lub odżywka
20 marca 2016, 20:23
Jezu, to policz i napisz ile jesz gram białka przy jakiej kaloryczności a nie takie ględzenie niekonkretne.
Edytowany przez 20 marca 2016, 20:24
20 marca 2016, 20:30
Białka jaj zawierają mniej białka niż żółtko, nadmiar białka można liczyć od 4 g wzwyż na każdy kg masy ciała, nie sądzę byś była w stanie tyle zjeść.
20 marca 2016, 20:31
Tak, za duzo bialka jest bardzo niezdrowe na nerki,moze odwadniac, powodowac zmeczenie czy zawroty glowy a nawet problemy z sercem i wyplukiwanie wapna z kosci. Obecnie jest moda na wpierniczanie bialka i ograniczanie wegli, ale prawda jest taka, ze wielu kobietom z 50g dziennie starczy, a nawet babki ktore duzo sportow uprawiaja (wlacznie z zawodowymi sportowcami) to rzadko potrzebuja wiecej niz 1g/kg masy ciala (mowimy o osobach ze zdrowa waga). Cale dodatkowe bialko niepotrzebnie organizm meczy + kradnie kcal z wegli lub tluszczu, ktorych brakowac jezeli ktos wcina niewiele kcal i duzo bialka.
20 marca 2016, 20:50
Odpuść sobie tą odżywkę białkową.
Jeśli masz ochotę, dobrze sie czujesz, skóra nie wariuje, to znaczy że jesz tyle ile potrzebujesz.
20 marca 2016, 21:06
skoro jak sama twierdzisz jesz tyle bialka to po kiego grzyba dokladasz jeszcze ta odzywke bialkowa? ja bym ja sobie juz odpuscila. zarowno niedobor jak i nadmiar czegokolwiek nie jest korzystny ..
Edytowany przez jablkowa 20 marca 2016, 21:07
20 marca 2016, 21:53
Jakbym jadla miecho co dzien to bym nie dodawala odzywki bialkowej. W ogole po co bialko dodawa do omletu? Ja suplementuje ostatnio bialko ale ja nie jadam prawie w ogole nabialu i w ogole zadnej zwierzeciny oprocz jajek. Z tego co wiem diety wysokobialkowe nie sa zdrowe, mozna stosowac tylko krotki czas a z doswiadzenia znam jeszcze jojo po takich dietach
21 marca 2016, 12:50
policz na jakims kalkulatorze ile zjadasz średnio tego białka dziennie, to będzie łatwiej ocenic czy jesz za duzo.
Nadmiar na pewno nie służy pracy nerek, ktore są wtedy bardzo obciążone.