- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 marca 2016, 09:34
W tabelach kalorii podany jest np. filet z kurczaka surowy, ok. 100 kcal. Wiadomo, że nie jemy surowego kurczaka.
Jak liczyć jego kalorie po przyrządzeniu? Czy po upieczeniu w piekarniku kaloryczność liczyć jako taką sama, czyli 100 kcal? A przy smazeniu 100 kcal + wartość oleju?
Jak Wy to robicie?
to samo ze smażonymi jajkami i warzywami.
17 marca 2016, 09:43
Tyle samo ma kcal po przyrzadzeniu tylko waga inna. Wdzystko warzysz przed obrobka i tak liczysz kcal
17 marca 2016, 10:06
Ważysz kurczaka przed obróbką, surowego. Jeśli waży 100 gramów, to tyle go zjadasz mimo, że po obróbce waży mniej/więcej. Kalorie, ani nie uciekają, ani ich nie przybywa.
Wszystko liczysz przed obróbką termiczną.
17 marca 2016, 10:24
jeśli grillujesz jakieś tłustsze mięso niż kurczaka - powiedzmy karkówkę, wiadomo, że część tłuszczu się wytopi i skład, i kaloryczność mięsa może trochę się zmienia, ale przy takim dokładnym wyliczaniu można by chyba zwariować.... więc licz kalorie surowego mięsa.
A smażyć lepiej bez tłuszczu po prostu (dobra teflonowa patelnia załatwi sprawę). Kiedyś jak liczyłam kalorie i do smażenia dawałam mimo wszystko jakiś olej - powiedzmy łyżkę - to przy podliczaniu posiłku dodawałam ten olej, ale to też nigdy nie jest tak, że on się w całości wchłonie w mięso, bo część przecież zostaje na patelni. Nigdy idealnie co do 1 kcal się nie wyliczy.