- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 marca 2016, 11:49
Rzeżuchę znamy jako kiełki do np.kanapki, a czy ktoś uprawia może rzeżuchę w ogrodku, albo na parapecie w doniczce? Czy też można ją jeść tak jak kiełki? Jak smakuje dorosła roślina? Je się tylko liście? Czytałam, że jakaś dziewczyna robiła sok z rzeżuchy. Ktoś ma jakieś doświadczenia?
9 marca 2016, 11:52
Rzeżuchę hoduje się na parapecie np. na wacie. Uwielbiam ją do kanapek i sałatek. Teraz właśnie na nią czas!!! :)
9 marca 2016, 12:36
Nigdy nie jadłam rzeżuchy jako kiełki, tylko właśnie taką ucinaną. Mi osobiście nie smakuje, ma taki kwaśno- gorzki smak. Nadaje się na kanapki czy do sałatek. Posadź sobie na ligninie - za kilka dni będziesz mogła sama spróbować.
9 marca 2016, 12:37
Rzeżuchę hoduje się na parapecie np. na wacie. Uwielbiam ją do kanapek i sałatek. Teraz właśnie na nią czas!!! :)
Tylko uprawiane na wacie to są właśnie kiełki. A mi chodzi o dorosłą roślinę, czyli wysianie tych nasion do gleb. Czy kiedy już wyrośnie roślina, to smakuje tak jak kiełki i np.liście nie są twarde?
9 marca 2016, 12:39
Nigdy nie jadłam rzeżuchy jako kiełki, tylko właśnie taką ucinaną. Mi osobiście nie smakuje, ma taki kwaśno- gorzki smak. Nadaje się na kanapki czy do sałatek. Posadź sobie na ligninie - za kilka dni będziesz mogła sama spróbować.
Wlaśnie na wacie i ligninie to są kielki, potem się je ucina. Ale z kiełków może wyrosnąć duża roślina, tylko oczywiście nie na wacie. Interesuje mnie już wlaśnie taka dorosła, z tego co czytałam może urosnąć do kolan
Edytowany przez 9 marca 2016, 12:40
9 marca 2016, 13:20
ja uprawiam w ogrodzie,sieje troche w odstepach kilku tygodni,szybko rosnie smakuje podobnie jak na wacie tylko ma wiecej listkow,trzeba scinac szybko zeby nie wyrastala i nie stala sie stara i twarda.W Belgii popularne sa zupy,dodaje sie tez do salatek,omletow,puree,jajek,tart.
9 marca 2016, 13:42
ja uprawiam w ogrodzie,sieje troche w odstepach kilku tygodni,szybko rosnie smakuje podobnie jak na wacie tylko ma wiecej listkow,trzeba scinac szybko zeby nie wyrastala i nie stala sie stara i twarda.W Belgii popularne sa zupy,dodaje sie tez do salatek,omletow,puree,jajek,tart.
Dzięki, właśnie to mnie ciekawiło, czy te liście szybko twardnieją i jak smakują. Zupa z rzeżuchy? Hmm, poszukam w necie, bo to mnie zaintrygowało :) Ja to głównie na kanapki używam.
9 marca 2016, 14:27
jak bedzie tak wysoka jak natka rzodkiewki to scinaj nie za nisko to jeszcze odrosnie:)zerknelam czy sa przepisy na zupe po polsku i o dziwo sa,wyprobuj moze polubisz:)
9 marca 2016, 22:15
Na wacie lub ligninie to nie kiełki - zostawiasz nasiona w podłożu i ucinasz, małą bo małą, ale jednak "gotową" roślinę. Na kiełki ja np. hoduję w kiełkownicy i dodaję do sałatek czy kanapek kiełki czyli nsionko z tym co z niego wykiełkowąło po 3-4 dniach. Rzeżucha w gruncie duża nie wyrasta, leciutko się krzewi ale smakiem nie odbiega od tej uprawianej na parapecie.
9 marca 2016, 22:48
Na wacie lub ligninie to nie kiełki - zostawiasz nasiona w podłożu i ucinasz, małą bo małą, ale jednak "gotową" roślinę. Na kiełki ja np. hoduję w kiełkownicy i dodaję do sałatek czy kanapek kiełki czyli nsionko z tym co z niego wykiełkowąło po 3-4 dniach. Rzeżucha w gruncie duża nie wyrasta, leciutko się krzewi ale smakiem nie odbiega od tej uprawianej na parapecie.
aż sobie wygoglowałam ;) kiełki to chyba samo nasionko z korzeniem, a jak już wyrasta z niego coś więcej to jest siewka ;) A jak je robisz w kielkownicy? Przecież są pokryte śluzem. Próbowałam robić gorczycę w kiełkownicy, ale pleśniała właśnie przez ten śluz, dopiero na ligninie wyszła ok.
Edytowany przez 9 marca 2016, 22:48