Temat: Kefir, każdy gorzki?

Witam,

Po raz pierwszy kupiłam ostatnio kefir, sądząc że będzie to zdrowszy zamiennik jogurtu naturalnego. Chcę pozbyć się zaparć i zasiedlić w jelitach dobre bakterie. Kupiłam kefir Zott i smakuje okropnie, jest gorzki :-(  Smakuje jak mocno zepsuty jogurt naturalny... Czy wszystkie kefiry tak smakują? 

Czy macie jakiś sprawdzony kefir?  A może sprawdzona maślanka?  Bo kefir jakby na moje jelita nie działa...

Pasek wagi

chyba wszystko jedno... jak wsypie sie sporo soli to robi sie smaczny

Pasek wagi

mi smakuje Jana i lidlowy Pilos.

 

btw. wydaje mi sie, ze sa to te same kefiry .. :PP

a ja tak z innej beczki - do czego można porównać smak kefiru? :D nigdy nie piłam solo, serio. :P Bardziej jak jogurt czy maślanka? Słodki/kwaśny/słony?

Mi smak i konsystencja kefiru kojarzy się ze śmietaną. Jest taki gęsty, kremowy i przyjemnie kwaśny. A każdy będzie lepszy niż zott :) ja np uwielbiam krasnystaw - ten w butelce będzie bardziej lejący, a w kubku gęstszy. Nie zniechęcaj się - dobry kefir nie jest gorzki. Zwróć też uwagę na termin przydatności - powinien być jak najdłuższy (na półce jako pierwsze wystawione są te z najkrótszą datą, dlatego warto sięgnąć głębiej :)) 

minutka3 napisał(a):

Mi smak i konsystencja kefiru kojarzy się ze śmietaną. Jest taki gęsty, kremowy i przyjemnie kwaśny. A każdy będzie lepszy niż zott :) ja np uwielbiam krasnystaw - ten w butelce będzie bardziej lejący, a w kubku gęstszy. Nie zniechęcaj się - dobry kefir nie jest gorzki. Zwróć też uwagę na termin przydatności - powinien być jak najdłuższy (na półce jako pierwsze wystawione są te z najkrótszą datą, dlatego warto sięgnąć głębiej :)) 

Wiem, o tym zawsze wyciągam wszystko z końca półki. Ten kefir Zott miał ważność do 5 marca, a smakował jak miesiąc przeterminowany jogurt naturalny ;-/

Pasek wagi

ja z kolei uwielbiam Kefir Robbico. Nigdy nie odczułam tam gorzkiego posmaku!  

Pasek wagi

gorzki nie, ale faktycznie w stosunku do jogurtu jest bardziej wytrawny. Jesli jesteś przyzwyczajona do łagodnie słodkiego jogurtowego posmaku to faktycznie kefir może Ci się wydawać gorzakawy, bo zasadniczo jest bardziej odtłuszczony więc ten smak się inaczej niesie po buzi. O ile oczywiście nie trafiłaś na zepsuty, ale to byłby naprawde fatalny zbieg okoliczności :)

Maślanka powinna być łagodniejsza, ale też nie przypomina jogurtu.

lemon-tree napisał(a):

Ja najbardziej lubię Sokólski :D

Ja tak samo:)

Krasnystaw i Robico są najlepsze a jeszcze lepsze jest zsiadłe mleko krasnystaw.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.