Temat: pulpeciki z płatków owsianych

Kiedyś znalazłam w gazecie przepis na pulpeciki z płatków owsianych.

Płatki owsiane trzeba zalać wrzątkiem, jak przestygną dodaje się np. podsmażoną cebulkę, startą marchew, przyprawy. I gotuje je się w bulionie. Tylko nie pamiętam czy dodaje się tam jajko i ile trzeba je gotować..Może ktoś z Was robi takie lub podobne pulpeciki i mi podpowie. Albo zainspiruje do zrobienia ich na inny sposób.

jajko na pewno się daje, bo to właśnie jajko "trzyma" wszystko w kupie.

ja polecam pulpety z mielonej cycki z kury, plus jajjko plus otręby owsiane

 są mniej kaloryczne niż te z samych płatków owsiuanych.

jajko napewno musisz da,c albo chociaż samo białko żeby masa się sciągła, a gotowac krótko bo mogą sie rozleciec,

najlepiej je zagotój i wy łącz, trzymaj je ok 10 min w gorącej wodzie i powinno starczyc

Pasek wagi
Dzięki za rady. Dodam jajo. Zrobię na obiadek, bo kiedyś je jadłam i były przepyszne
powiem ci że pulpecików to nie robiłam, za to placuszki z płatków owsianych :) i robiłam je następująco:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odczekać aż zrobią się miekkie, jeśli uznamy że są dobre odlewamy nadmiar wody (jeśli jest)
Do płateczków dodajemy :

w wersji słodkiej:
- jajko                                                                  na słono:
-rodzynki i/lub inny owoc                                      - jajko
-łyżka jogurtu (smak do wyboru)                          - gotowana marchew (kostka lub starta) i/lub inne warzywko
                                                                            - odrobine soli

po wymieszaniu składników kładziemy na patelnie i smażymy :) oczywiście trzeba delikatnie przekładać bo placki bez mąki wiadomo ciężko się robi (smaży się na oliwie z oliwek). W wersji słodkiej na koniec polać jogurcikiem :) do wersji na słono proponuje kefirek do szklaneczki i smacznego :) 
coś nie wyszedł mi poprzedni post i nie moge go poprawić :/ napisze więc ponownie :)

mianowicie ja nie robiłam nigdy pulpecików ale za to placuszki które są po prostu pyszne :) a robie je następująco:
płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zrobią się miekkie, jeśli uznamy ze już są dobre to odlewamy nadmiar wody (jeśli jest) (ja dodatkowo miksuje blenderem na papke)
jeśli mamy ochote na coś słodkiego to robimy je na słodko czyli do płatków dodajemy:
-jajko
-dwie łyżki jogurtu (smak do wyboru)
-rodzynki lub/i inny owoc bądź orzech
drygą opcją jest wersja na słono:
-jajko
-marchew (gotowana/kostka lub surowa/tarta) lub dowolne warzywko (ja czesem dodawałam gotowane brokuły)
-odrobina soli
po wymieszaniu składników kładziemy łyżką na patelnie na rozgrzaną oliwe z oliwek :) tylko uwaga bo placki trzeba delikatnie przekładać bo bez dodatku mąki wiadomo jak to jest.... gotowe placuszki na słodki polać jogurcikiem który nam został :) a te na słono przepijać kefirkiem :) smacznego

ps- polecam też placuszki z cukini, palce lizać!!!

Te placuszki też wyglądają kusząco. Muszę wypróbować. Znudziły mi się już "typowe" dania, musze poszukać nowych, ciekawych przepisów.
Karmelkowa one są naprawde wyśmienite :) nie przy nich dużo pracy, są smaczne i do tego nie tuczą :) i naprawde jeśli ktoś ma chęć na coś słodkiego to po tych z jogurtem poczuje przyjemność jak po batoniku hehe :)

a te placuszki z cukini robi się tak jak z ziemników :) bo jest to poprostu ich dietetyczniejsza alternatywa, a są równie smaczne :)
cukiniowe są mniam....na słodko dobre z serkiem homo:)

cukiniowe kiedyś robiła moja mamcia i były przepyszne

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.