Temat: makaron

hej.posłuchajcie

mam makaron lubelli świderki pełnoziarnisty, wzięłam wagę odmierzyłam suchego 50 g. po ugotowaniu chciałam sprawdzić ile to będzie w szklance i wyszła ok. szklanka 250 ml z tego ugotowanego;/.

100 g to 345 kcal, więc 50 g to będzie : 172,5 kcal. / na ilewazy.pl jest też szklanka ugotowanego makaronu peł. świderki i tam jest 110 kcal, oni coś chyba źle podali, bpo przecież po ugotowaniu makaronu kaloryczneość jego się nie zmiejsza!;/.

i tak samo ugotowałam 50 g suchego makaronu świderki normalnego lubelli i potem to przełożyłam do szklanki i też wyszła ok.szklanka 250 ml ;/ , więc też to nie będzie jakieś tam np. 120 kcal tylko 168 kcal . na 100g suchego jest 336 kcal więc połowa to będzie 168 kcal.

bo przecież po ugotowaniu kalorycznosć się nie zmniejsza. czy źle mówię?;/

tyle ile jest kcal w nieprzetwrzonym produkcie tyle jest  kalorii w ugotowanym. Jesli ywoje 50 g było 172,5 kcal, to chocby po ugotowaniu w wodzie ( bez dodatkow) miało pojemnosc worka to i tak to ma 172,5 kcal :P

To samo z miesiem i rybami: waży się i liczy kcal przed ugotowaniem.
Pasek wagi
makaron można gotować krótko lub długo - różne są też szklanki i różnie się w nich układa makaron

sama jem świdry od lubelli i ważę je tylko przed gotowaniem na sucho 
Dodatkowa masa makaronu to woda, także zero kalorii. 
W przypadku, gdy na opakowaniu napisane jest "100g przygotowanego produktu zawiera" to liczymy masę po gotowaniu itp. i według niej obliczamy kaloryczność .
Nie licz kalorii bo to Cie zgubi, jedz to na co masz ochotę tylko w ograniczonych ilościach nie do syta na tym bardziej schudniesz bez kompulsów..

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.