- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 stycznia 2016, 21:42
Hej, mam pytanie. Kupilam ostatnio kielkownice i zasialam roznego rodzaju kielki i już mi tak wyrosły, ze nie mieszczą sie w tejże kielkownicy. Powiedzcie co mogę z nimi zrobić bo nie nadążam ich jeść.... macie jakieś doswiadczenie w tym?
14 stycznia 2016, 21:44
Siej mniej -)
Edytowany przez 5efb75367d05823fac09f20f9e63588b 14 stycznia 2016, 21:45
14 stycznia 2016, 21:47
Siej mniej -)
nie nasialam duzo bo to pierwszy raz, ale sa juz bardzo długie...
14 stycznia 2016, 21:49
Ja sieje w malych ilosciach i stopniowo, tak wiec mam je w roznych stadiach rozwoju, a zbyt duze kielki sie chyba nie je - bo to juz roslina a nie kielki -)
14 stycznia 2016, 22:27
Przepisuje moje notatki, moze ci sie przydadza -)
Kazde nasiona, ktore mamy zamiar zamienic na kielki nalezy zmoczyc w glebokiej wodzie.
Nie moczymy jednak - nasiona musztardy, bazyliki i oczywiscie rzezuchy.
Na 6 godzin moczymy w glebokiej wodzie nasiona - lucerny, brokul, kapusty, rzodkiewki, soczewicy koralowej (czerwonej), komosy ryzowej (quinoa)
Na 12 godzin moczymy - nasiona czosnku, owsa i innych zboz, kolendry, soczewicy zielonej i czarnej, kukurydzy, ryzu, pora, groszku zielonego, kozieradki
Na 18 godzin moczymy - nasiona fasoli mungo i fasoli "normalnej", ciecierzycy
jemy -)
Po 1- 2 dniach od wyjecia z wody i ustawienia kielkownicy - kielki gryki, dyni, komosy ryzowej, sezamu,
Po 2-3 dniach w kielkownicy jemy - kielki owsa i innych zboz, brokul, kapusty, slonecznika, kukurydzy, ryzu, rzezuchy, soczewicy,
Po 3- 5 dniach jemy kielki - czosnku, lucerny, kozieradki, fasolki mungo i innej, musztardy, groszku zielonego i cietrzewicy, rzodkiewki
Po 10 dniach - kielki pora
Edytowany przez 5efb75367d05823fac09f20f9e63588b 14 stycznia 2016, 22:30
14 stycznia 2016, 22:50
http://www.ilewazy.pl/lyzka-pesto-z-rzezuchy
burgery z kiełkami smakują świetnie
do zupy krem, na wierzchu posypać
kiełki na patelnię (ciecierzyca, fasola mung, soczewica)
Polecam kiełki słonecznika, po 2 dniach u mnie są gotowe. Robiłam też fasoli, grochu, ciecierzycy, soczewicy - w słoikach, gorczycy, chia, lnu - na wacie
Edytowany przez 14 stycznia 2016, 23:11
15 stycznia 2016, 09:36
Może da rade je zamrozić? Czy w ogóle kiełki można mrozić? Dziewczyny dzięki za przypomnienie wyciągam kiełkownicę z szafy .
15 stycznia 2016, 16:52
do kanapek i sałatek najczęściej zużywam kiełki. Staram się nie siać za dużo a jak wyrosną to trzymam w pojemniku w lodowce kilka dni a w międzyczasie sieje następne:)