Temat: Śmietana czy olej?

Heeej, czy do sałatki dodać lepiej olej czy śmietanę? Chodzi mi o sałatkę z:
sałaty lodowej lub zwykłej
ogórka
szczypiorka..
> > A ja bym dodała pomidora.Pomidor i ogórek
> puszczą> sok i będzie sos własny :DNie łączy się
> pomidora z ogórkiem  Dlaczego śmietana, a nie
> jogurt albo kefir? 
Dlaczego się nie łączy?:)
> > A ja bym dodała pomidora.Pomidor i ogórek
> puszczą> sok i będzie sos własny :DNie łączy się
> pomidora z ogórkiem  Dlaczego śmietana, a nie
> jogurt albo kefir?


A dlaczego :)?
zagadka nie została rozwiązana ;P chyba zapytam wujka google :D
Ani jedno, ani drugie! Jogurt naturalny jest o niebo lepszy od śmietany i ma mniej tłuszczu, a co za tym idzie kalorii i na diecie na pewno jest lepszy.
Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów (ooo!). Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni juz jest zagrożeniem. Pipijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym moga przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii. Ziemniaki polane masełkiem - pycha ale niestety tuczy. Unikaj także połączeń kiwi z żelatyną, czosnku i drożdży, a nawet naparu bardzo mocnej herbaty z dużą ilością cytryny. Popijając zaś niektóre grzyby alkoholem możesz doprowadzić do niestrawności lub nawet ciężkiego zatrucia.

Pomidora z ogórkiem się nie łączy, bo przy ogórku pomidor traci swoje wszystkie wartości, niedawno o tym czytałam, nie pamietam niestety gdzie. 

Lepiej zjesc osobno ogóra i osobno pomidora.

i tak bede laczyc;p
oliwa z oliwek + woda + zioła i ciut cytryny/octu winnego

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.