Temat: mrożenie chleba...

jak najlepiej rozmrazać chleb?niemam mikrofali jedynie piecyk ile go w nim rozmrażać ? w jakiej temperaturze?chodzi mi o cały chleb wiem że mozna wczesniej wyjąc i poczekac bez podpiekania ale raczej wolałabym taki chrupiący i cieply...prosze o odp

U mnie w domu zawsze sie wczesniej wyjmuje ,jesli nie zdazy sie rozmrozic to bach do mikrofali,ale nie jest chrupiacy.
Aby był chrupiacy wkładam go do opiekacza lub opiekam nad ogniem.
ja chleb po prostu wyjmuję i czekam az sam się odmrozi, wtedy jest taki jak przed zamrozeniem
Pewnie piecyk wygrywa... Ale tak jak wszystko inne, zawsze powinno rozmrażać się w LODÓWCE, w ewentualności po prostu na stole (etc) czyli w temp. pokojowej. Rozmrażanie czegokolwiek przez podwyższanie temperatury pokojowej jest strasznie nieekologiczne i wcale nie wyolbrzymiając i przekazując jako ciekawostkę - przyczynia się do szybszego "rozrostu"efektu cieplarnianego.
Osobiście mając zamiłowanie do ochrony środowiska i tego typu ruchów polecam rozmrażanie w lodówce, jednak co do pytania autorki to chlebek będzie lepszy po piecyku niż mikrofali;)
Pasek wagi
Ja też poprostu wyjmuje i czekam aż "dojdzie do siebie".
A ja uwielbiam bułeczki - zamrożone kładę na suchą patelnię, co chwilę obracam żeby się nie przypaliły. Trzeba ciut cierpliwości żeby środek też był cieplutki. Są pyszne i chrupiące.
Żebym to ja pamiętała, jak się rozmraża chleb w piekarniku... Musiałabym zapytać mamę, bo ona robiła to dosyć często, a chlebuś po tym jest jak prosto z piekarni - pachnący, cudownie mięciutki w środku i z chrupiąca skórką. Jak będę mieć okazję, to zapytam :)
ja kupuję zawsze 3-4 bochenki i mrożę, później wieczorem wyciągam potrzebną na rano ilość kromek i wsio:) ewentualnie jak na ciepło to podgrzewam na teflonie albo w tosterze
Piekę w piekarniku

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.