- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 stycznia 2016, 19:44
Hejka, chudziny!
Temat luźny, założony pod wpływem przeglądania składu przypraw. Często zastępują mi gotowe posiłki tzn. przyprawa do kebaba zamiast kebaba z budki, przyprawa do pizzy zamiast pizzy.
Zerknęłam na opinie.
Okazało się, że owe przyprawy to grzech. Ba, większość przypraw jest złem, ponieważ jest w nich sól i koniecznie trzeba się ich pozbyć, bo to się odłoży w boczkach i innych drogocennych miejscach naszych powabnych ciał.
Nie wspomnę o cukrze. Cukier w składzie? Odłóż na półkę, najlepiej umyj ręce i ćwicz, bo jak mogła ci taka przyprawa do szarlotki lub piernika zagościć w głowie!
Naprawdę? Naprawdę trzeba nawet takie rzeczy waszym zdaniem ograniczać, bo może to ja jakaś przygłupia jestem.
5 stycznia 2016, 20:02
Nie wiem czy trzeba ale ja ograniczam. Nie są zbyt zdrowe przyprawy które na pierwszym miejscu mają sól lub cukier. Zawsze wybieram takie bez tych 2 składników
5 stycznia 2016, 20:11
Na pewno do najzdrowszych nie należą, mimo wszystko ich zawsze używałam i nie mam zamiaru z tego rezygnować. Oczywiście z ilością nie przesadzam, ale do podkreślenia smaku przyprawa obowiązkowo musi być, gdy same zioła nie wystarczą
5 stycznia 2016, 20:36
Nie wiem czy trzeba ale ja ograniczam. Nie są zbyt zdrowe przyprawy które na pierwszym miejscu mają sól lub cukier. Zawsze wybieram takie bez tych 2 składników
Ja odkładam jedynie wtedy, kiedy faktycznie sól lub cukier są na pierwszym miejscu.
5 stycznia 2016, 21:51
A ja używam wszystkich przypraw i też chudnę więc nie przesadzajmy. Nawet herbatę normalnie słodzę. Jeszcze tego by brakowało żebym wliczała przyprawy do kalorii.
5 stycznia 2016, 21:57
Powszechnie sie uwaza, ze w kuchni sa trzy "biale smierci" - biala sol, bialy cukier i biala maka. Ja w to wierze, - nie uzywam cukru, ani bialej maki, natomiast sol... kupuje jodowana - tyle tylko moge, jak na razie nie przestawilam sie z soli na chlorek magnezu - ale mam w planach -)..
Wcale nie chodzi o to czy sie od tego chudnie czy nie - chodzi o zdrowie i wyeliminowanie szkodliwych dodatkow.
A tak po prawdzie - jak ktos pali dwie paczki papierosow, pije alkohol w duzych dawkach, to moze sobie sypac cukier do kawy nawet 6 lyzek, bo to juz maly pikus. Chodzi o caloksztalt dbania o swoje zdrowie.
(sol nie odklada sie w boczkach -) a do szarlotki mozna dodac stewie w plynie -)
Edytowany przez 5efb75367d05823fac09f20f9e63588b 5 stycznia 2016, 22:26
6 stycznia 2016, 11:19
Sama sól i cukier nie są aż tak złe, jeśli nie są używane w nadmiarze. Co więcej niedobór sodu szkodzi i jest groźniejszy w skutkach niż nadmiar.
W przyprawach to raczej kwestie tego za co płacisz: ceny przypraw są zbliżone, ale w mieszankach z solą i cukrem droższe składniki masz "rozcieńczone" tanimi (czyli solą/cukrem). Kolejną rzeczą jest mniejsza możliwość kontrolowania ile tej soli czy cukru naprawdę używasz, bo nie wiesz ile dosypano ich do przyprawy.