- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 grudnia 2015, 13:35
Ile procent tłuszczu może mieć śmietana ze wsi ( bardzo gęsta, leciutko kwaśna) kupiona na targu? Nie mogę znaleźć w kalkulatorach.... 25% ?
I nad twarogiem wiejskim też się zastanawiam.... z 10% tłuszczu może mieć?
Edytowany przez Monic6241 13 grudnia 2015, 13:55
13 grudnia 2015, 13:57
Raczej nie masz szans sie tego dowiedzieć. Ja bym wzięła dane z kalkulatora dla śmietany 22% i twarogu śmietankowego. Twaróg raczej ma więcej niż 10%, zresztą porównaj sobie organoleptycznie ;) ze sklepowym tłustym. Kilka procent błędu w tą czy w tą nie zrobi różnicy w diecie.
13 grudnia 2015, 14:20
Raczej nie masz szans sie tego dowiedzieć. Ja bym wzięła dane z kalkulatora dla śmietany 22% i twarogu śmietankowego. Twaróg raczej ma więcej niż 10%, zresztą porównaj sobie organoleptycznie ;) ze sklepowym tłustym. Kilka procent błędu w tą czy w tą nie zrobi różnicy w diecie.
No jeśli zjadam na raz 200g to trochę różnicy robi ;-/
13 grudnia 2015, 14:33
Jeśli lecisz na LCHF już jakiś czas, apetyt na BTW się wyrówna w następnych posiłkach, wyluzuj ;)
13 grudnia 2015, 21:27
I nikt nie może wiedzieć, bo co babcia na targu, to inny skład sera i śmietany. Sa ponoć też takie, co zagęszczają skrobią ;)
14 grudnia 2015, 12:10
Jak moj dziadek mial krowy to badali mleko w mleczarni i podalwali % tluszczu w mleku, Zima bylo znacznie nizsze bo krowy karmione byly sianem, latem to I do 5% dochodzilo jak na dobrych pastwiskach sie pasly. Trzeba by zapytac babcie o jej mleko i policzyc, ale to tak mniej wiecej ci wyjdzie, bo moze cos dodaje, rozciencza itp...