- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
5 grudnia 2015, 17:47
Znowu to samo. W mieszance warzyw jest 5% papryki, czyli trzy kosteczki na krzyż, a mnie po zjedzeniu porcji odbija się cały dzień, to uciążliwe. Przy czym nie zjadłam ani kawałeczka, każdy skrupulatnie wydłubałam spoza groszków, kukurydz i marchewek... Co mam zrobić, jeśli jakiś enzym z papryki tak na mnie działa, że nie mogę jeść nawet takich produktów, które zaledwie leżały obok papryki? Dzisiaj na spróbowanie wzięłam Ulgix wzdęcia, który ma niby też pomagać na odbijanie, ale zero zmian. Nie mogę jeść połowy potraw. A tak lubię np. leczo. Papryczki są piękne, chrupiące, kolorowe i pyszne, ale po nich cierpię. Jak sobie z tym poradzić? Chcę móc je jeść.
5 grudnia 2015, 18:06
Nie widzę innego wyjścia niż po prostu odpuścić sobie paprykę z menu, tak jak np. słodycze :D
5 grudnia 2015, 18:08
Tylko to o tyle problematyczne, że muszę pytać o skład każdego dania w gościach i doszukiwać się tej papryki w każdym produkcie jak alergik...
5 grudnia 2015, 18:32
A czy na takich badaniach standardowych ktokolwiek sprawdza paprykę, czy musiałabym wykupić te mega drogie na nietolerancje pokarmowe?
5 grudnia 2015, 22:03
skoro Twoj orgnanizm nie toleruje papryki to jej po prostu nie jedz. a jak raz na jakis czas bedac gdzies w gosciach zjesz jej znikome ilosci w jakiejs potrawie to jakos przebolejesz tego skutki (czyt. wzdecia czy inne tego typu dolegliwosci). na co dzien jednak sama jej sobie celowo nie pakuj do menu. moj kumpel ma celiakie, nietolerancje laktozy, jest uczulony na orzechy i mnostwo owocow .. w zasadzie latwiej byloby wymienic produkty, ktore moze spozywac. nigdy jednak na nic nie narzekal i sie nie skarzyl. po prostu nauczyl sie z tym zyc. wiadomo, jest to jakies utrudnienie, ale da sie przyzwyczaic
Edytowany przez jablkowa 5 grudnia 2015, 22:04
6 grudnia 2015, 15:25
Ale jesteś pewną że to papryka? Może coś innego Cię uczula - w zamian albo dodatkowo?
Z tego co pamiętam to na podstawowych badaniach nie ma papryki. Jest za to pomidor i ją np jestem niby na niego uczulona.
Edytowany przez mrovvka 6 grudnia 2015, 15:26
6 grudnia 2015, 18:07
To się dzieje zawsze po papryce, jestem pewna.
6 grudnia 2015, 21:47
Skórka papryki powoduje takie dolegliwości, mam to samo. Wystarczy opalić paprykę na czarno nad palnikiem, zawinąć w folię i po jakimś czasie zdjąć skórę :-)