Temat: Otręby, zarodki - rodzaje i zastosowanie.

Witam Was dziewczyny, mam pewno pytanie.
Istnieją różne rodzaje otrębów, zarodków. Moje pytanie, w jakim celu się ich używa? czy można ich używać przykładowo jako zamiennik bułki tartej pszennej? ( jeśli tak, to jakiego rodzaju się używa ) - chodzi mi o panierowanie przykładowo schabu czy piersi z kurczaka.
Miałam raz otręby granulowane ze śliwka, i dodawałam je do jogurtu, wiem że maja one dużo błonnika. 
Widziałam parę przepisów, bodajże z diety Dukana, i tam używa się otrębów do różnych wypieków ( chleb, ciasta ), ok, do chleba rozumiem, ale do ciasta?
Mam w domu dwa rodzaje otrębów : pszenne i owsiane. Chciałabym byscie mi powiedziały do czego Wy używacie każdego z tych rodzajów. I jeśli używacie żytnich, to tez proszę o jakieś wskazówki; a także o wskazówki na temat zarodków.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

wedle uznania i zapotrzebowania. ale nie za duzo, bo mozesz miec zaparcia. dodawaj to jogurtu, musli, twarogów, jako panierke, etc..
ja tam do panierowania kotletów używam otrębów pszennych lub żytnich (mają mniej kcal niż owsiane), a owsiane lub zarodki pszenne lubię jeść na śniadanko z mlekiem:)) zarodki smakują mi trochę jak kasza manna. A żeby jeszcze bardziej obnizyć kcal kotletów można zamiast w całym jajku moczyć je w samym białku
Otrębów do ciasta na Dukanie jak najbardziej:) po prostu się je mieli i wychodzi mąka otrębowa:)
- placki otrębowe
- tosty Dukana
- do owsianki
- zarodki są fajne do zagęszczania zup, sosów (np. pomidorowego)
- kluski leniwe
- placki tuńczykowe

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.