- Dołączył: 2010-04-12
- Miasto:
- Liczba postów: 1360
28 stycznia 2011, 13:41
Witam Was dziewczyny, mam pewno pytanie.
Istnieją różne rodzaje otrębów, zarodków. Moje pytanie, w jakim celu się ich używa? czy można ich używać przykładowo jako zamiennik bułki tartej pszennej? ( jeśli tak, to jakiego rodzaju się używa ) - chodzi mi o panierowanie przykładowo schabu czy piersi z kurczaka.
Miałam raz otręby granulowane ze śliwka, i dodawałam je do jogurtu, wiem że maja one dużo błonnika.
Widziałam parę przepisów, bodajże z diety Dukana, i tam używa się otrębów do różnych wypieków ( chleb, ciasta ), ok, do chleba rozumiem, ale do ciasta?
Mam w domu dwa rodzaje otrębów : pszenne i owsiane. Chciałabym byscie mi powiedziały do czego Wy używacie każdego z tych rodzajów. I jeśli używacie żytnich, to tez proszę o jakieś wskazówki; a także o wskazówki na temat zarodków.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
28 stycznia 2011, 13:43
wedle uznania i zapotrzebowania. ale nie za duzo, bo mozesz miec zaparcia. dodawaj to jogurtu, musli, twarogów, jako panierke, etc..
- Dołączył: 2011-01-28
- Miasto: Gdynia
- Liczba postów: 38
28 stycznia 2011, 13:46
ja tam do panierowania kotletów używam otrębów pszennych lub żytnich (mają mniej kcal niż owsiane), a owsiane lub zarodki pszenne lubię jeść na śniadanko z mlekiem:)) zarodki smakują mi trochę jak kasza manna. A żeby jeszcze bardziej obnizyć kcal kotletów można zamiast w całym jajku moczyć je w samym białku
28 stycznia 2011, 14:13
Otrębów do ciasta na Dukanie jak najbardziej:) po prostu się je mieli i wychodzi mąka otrębowa:)
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
28 stycznia 2011, 22:37
- placki otrębowe
- tosty Dukana
- do owsianki
- zarodki są fajne do zagęszczania zup, sosów (np. pomidorowego)
- kluski leniwe
- placki tuńczykowe