Temat: jak to w końcu jest?

... z tym kiślem?

np. z http://www.delecta.pl/produkty/Kisiel-o-smaku-pomaranczowym.php

Przygotuj:
750 ml wody (3 szklanki), 4,5 łyżki cukru (90 g)
Sposób przygotowania:
  1. Zawartość opakowania rozprowadzić w 1 zimnej szklance wody.
  2. Zagotować pozostałe 0,5 litra wody (2 szklanki) wody
    z cukrem.
  3. Zestawić garnek z ognia i wlać rozprowadzony proszek.
  4. Całość chwilę gotować, ciągle mieszając.
Składniki:
Skrobia ziemniaczana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; aromaty, substancja wzbogacająca: witamina C; barwnik: beta-karoten
100g produktu zawiera:
Białko 0 g
Węglowodany 16 g
Tłuszcz 0 g
Wartość energetyczna 64 kcal/ 272 kJ

 

a proszek ma np. 50 g? to będzie na cały kisiel tylko 32 kcal? nie możliwe... bo w koncu nie pisze w 100g przyżądzonego produktu...;/

możliwe . ^^
Może się mylę, ale wydaje mi się, że jednak chodzi o kisiel po przyrządzeniu, na sam proszek to by było za mało, bo już sama skrobia ziemniaczana ma jakoś ponad 330kcal na 100g, a ten proszek składa się głównie ze skrobi.
Ja dzisiaj kupiłam kisiel, który ma 61 kcal na 100g gotowego produktu. Na opakowaniu jest napisane, żeby użyć pół litra wody, 60g cukru, proszek budyniowy ma 38g, więc liczę tak:
budyń po przyrządzeniu waży ok(część wody mogła wyparować, dlatego dokładnie nie wiadomo),: 500g wody+38g proszku+60 g cukru= prawie 600g gotowego produktu.W 100g jest 61 kcal, w 600 jest 366kcal. Odejmuję cukier, który zastępuję słodzikiem i zostaje mi 540g gotowego produktu, odejmuję 244kcal(kaloryczność cukru w 60g) i zostaje mi 122 kcal na cały kisiel. Możliwe, że tylko tyle miałby cały kisiel bez cukru, czy coś źle liczę?
Dobrze liczysz, tylko po co to wszystko tak komplikować?

jesz kisiel z cukrem -> liczysz kcal dla 60g cukru  i dodajesz kcal dla 38g skrobi ziemniaczanej (czy tam ile waży opakowanie)

jesz kisiel ze słodzikiem -> liczysz tylko kcal dla 38g skrobi ziemniaczanej
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.