Temat: krewetki-jak?

Dziewczyny poradźcie ... mam ochotę na krewetki ale potrafię je przyrządzić jedynie w formie smażonej na masełku i dodane do makaronu... a jak wy je robicie? gotujecie, grillujecie , pieczecie?
Może jakiś smaczny przepis?
Pasek wagi
Ja na 1 łyżeczce oliwy podsmażam ząbek czosnku, dorzucam krewetki, troszkę soli i pieprzu. Można też dodać ciut jogurtu naturalnego żeby zrobić taki sosik. Pyszne są.

jakbajka - ooo tego nie znalam :D musze sprobowac :D a krewetki sa pyszne i malo kaloryczne ;p

Ja smaże  jak frytki w głebokim oleju + pod koniec daje dużo ząbków czosnku . To odsączam na sitku , czosnek zjadamy pierwszy-najlepszy  , tylko by się za mocno nie spalił  i do tego bagietki z masłem czosnkowym z piekarnika. Pycha......
Muszę się skusić koniecznie! Zawsze to jakaś odmiana i rozszerzenie dozwolonego menu :)
Głęboki olej jak dla mnie odpada.
Aaaa może w formie sałatki a raczej tzw. koktajlu z krewetek

Do takiej potrawy potrzebujemy: 

Sałata zielona - kilka lisci
Krewetki
50 ml wina białego wytrawnego
woda
w wersji podstawowej - śmietana - ja zastępuję jogurtem
łyżka majonezu
keczup
sok z cytryny
czosnek - 1-2 ząbki
sól, pieprz, słodka papryka
jajko na twardo
korniszony, kapary, awokado i coo tam sobie jeszcze wymyślisz :)

Gotujemy:

Na głębszej patelni trzeba zagotować wodę z białym winem (proporcja 1:1) nie martw się o alkohol bo on i tak wyparuje ale za to pozostawi miły aromat i smak. Dodajemy sól, pieprz i wrzucamy rozmrożone krewetki. Zdejmujemy po ok 5 min, płyn wyparuje a krewetki nabiorą ładnego różowego koloru :)

W międzyczasie przygotowujemy sosik: jogurt mieszamy z majonezem i keczupem, doprawiamy papryką i pozostałymi przyprawami.

Mieszamy krewetki z sosem. Na talerzu lądują liście sałaty później krewetki w sosie i nasze dodatki. Jajka pokrojone w kostkę, kapary i inne wybrane przez nas produkty. 

Wcinamy ze smakiem 
ja robile na grilu ale najpierw mocze krewetki w niewielkiej ilosci oliwy z oliwek, soku z cytryny, startego imbiru [malutko imbiru] - odstawiam na 3h do lodowki i potem smaze na grilu :D PYCHOTKA - i malo kaloryczne noo i zdrowo - najczesciej jem je z ryzem brazowym
POLECAM
Ehhhh od samego czytania ślinka mi cieknie :)
Pasek wagi
ja po prostu lekko zmrożone zalewam sosem sojowym i do buzi ;d
w żadnej innej postaci nie smakuja mi bardziej, najlepiej takie nieobrane, ale ja mam bardzo specyficzne upodobania kulinarne

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.