Temat: Serek Wiejski z biedry

Jak serek jest do 14.10 to teoretycznie dnia 14.10 można go zjeść, ale czy w praktyce - smakowo będzie jeszcze zjadliwy? Próbowaliście wieśniaka albo czegoś w ostatnim dniu przydatności?

wydaje mi się, że mój jak w końcówce terminu jadłam miał taki dziwny posmaczek

jw. nie był taki, jak 5 dni przed terminem, ale można zjeść. najgorzej jest z piątnicą.. ten się psuje tak szybko, że ja dla bezpieczeństwa nie biorę takich, które mają mniej niż 10 dni do końca terminu przydatności.

Ja jadłam dzień po terminie i jakiejś wielkiej różnicy nie odczułam :)

moze skwasniec niestety

zależy czy choćby w sklepie był dobrze przechowywany. Zdarza się, ze np jogurt ma jeszcze termin na 3dni a otwieram i niedobry.

Jak dla mnie trzeba otworzyć i spróbować żeby się przekonać czy dobry ;)

Ja często jadam serki i zauważyłam że to czy jest dobry zależy od przechowywania.Czasem ma jeszcze długi termin i jest już kwaśny ,a czasem jem w ostatni dzień terminu i jest dobry.Dlatego tak wnioskuję....

Jadam tylko Piątnicy, ale nigdy nie miałam niespodzianek, a potrafiłam zjeść i 10 dni po terminie.

Adalia napisał(a):

zależy czy choćby w sklepie był dobrze przechowywany. Zdarza się, ze np jogurt ma jeszcze termin na 3dni a otwieram i niedobry.Jak dla mnie trzeba otworzyć i spróbować żeby się przekonać czy dobry ;)
To jest najlepszy sposób.  Najpierw ocena wzrokowa, potem węch i dopiero smak. Czasem jest tak, że nawet tydzień po terminie jest ok, a czasami 3 dni przed jest już zepsuty

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.