Temat: chlebek własnej roboty :D

Czy któraś z was ma może pojęcie jak obliczyć kaloryczność własnoręcznie zrobionego chlebka?

Mogę teoretycznie dodać kaloryczności użytych składników ale przecież drożdże wykorzystują część energii zawartej w pozostałych składnikach do swojego metabolizmu w związku z czym z naukowego punktu widzenia wydaje się, iż gotowy produkt powinien mieć niższą kaloryczność niż użyte do jego produkcji składniki. 

Any idea?

Tak, ale to raczej zmiany minimalne.

Po prostu dodajesz wszystkie składniki - wychodzi Ci wtedy kaloryczność całego ciasta. Dzielisz kaloryczność przez masę ciasta w gramach - wyjdzie Ci kaloryczność/1 g. Nastepnie mnożysz to 100 razy i masz kaloryczność na 100/g.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.