23 stycznia 2011, 12:11
Czy soki tego typu nadają się do spożycia przy zdrowym odżywianiu?
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
23 stycznia 2011, 12:14
Czy one nie są słodzone ? Jeśli tak, odradzałbym, no chyba, że sporadycznie. Powinno się wybierać produkty jak najmniej przetworozne - czyli jak masz np. do wyboru surową marchewkę, gotowaną i sok z marchwi bierzesz surową, bo obróbka niszczy witaminy. Soki są chyba pasteryzowane, co niszczy oprócz bakterii witaminy. Soki tylko własnej produkcji polecam.
- Dołączył: 2009-02-20
- Miasto: Świerklany Górne
- Liczba postów: 342
23 stycznia 2011, 12:17
Może i mają jakieś wartosci,ale oprócz tego to sam cukier, tak samo jak vitaminka itp, mogłabyś kupowac takie soczki (nie pamietam nazwy ale są drogie) ze świezo wyciśnietych owoców :) te na pewno byłyby lepsze , ale co za tym idzie droższe ...
- Dołączył: 2010-11-05
- Miasto:
- Liczba postów: 1518
23 stycznia 2011, 12:19
od świeta tak ale nie czesciej ponieważ zawierają dużo cukru ja ich na diecie unikam tak samo jak słodyczy
23 stycznia 2011, 12:19
Zdrowe raczej średnio - mocno przetworzone. Tymbark pomarańczowy stał u mnie kilka miesięcy w szafce (otwarty) po czym okazało się, że w ogóle się nie popsuł.
Trucizną zresztą również nie są i można je traktować jako smakołyk, ale na pewno nie jako jedno ze źródeł witamin. Polecam soczki jednodniowe. :}
Edytowany przez Kamaelka 23 stycznia 2011, 12:21
23 stycznia 2011, 12:23
Kamaelka - u mnie sok warzywny z tymbarka stoi już ok. 3 tygodni otwarty w szafce i jakoś nie ma ochoty się zepsuć. Coś w tym musi być.
Sama też nie polecam tych soczków - muszą być wysoko przetworzone. Lepiej sama zrób sobie sok. Będzie bez cukru, zdrowy i świeży. Koktajle to też dobry pomysł :).
P.S. jedyne co w tych soczkach fajne to informacje pod nakrętką - zawsze tylko dlatego po nie sięgałam ;).
23 stycznia 2011, 12:24
Dobrze wiedzieć. Do tej pory pijałam takie codziennie i bardzo mi smakowały.
Ale ;) będę poszukiwać soczków jednodniowych ;)
- Dołączył: 2008-11-15
- Miasto: Deutschland
- Liczba postów: 3255
23 stycznia 2011, 12:27
a ja powiem tak, przetworzona marchewka ma więcej karotenu i witamin niż ta surowa:)
23 stycznia 2011, 12:29
>Kamaelka - u mnie sok warzywny z tymbarka stoi już ok. 3 tygodni otwarty w szafce i jakoś nie ma ochoty się zepsuć. Coś w tym musi być.
Oj...ja wprost uwielbiam soki warzywne Tymbarka, a zwłaszcza ten "Śródziemnomorski".
>
Dobrze wiedzieć. Do tej pory pijałam takie codziennie i bardzo mi smakowały.Ale ;) będę poszukiwać soczków jednodniowych ;)
Niestety jednodniowe są drogie np. mała buteleczka marchwiowego soku Marwit kosztuje ok. 3zł.
Edytowany przez Kamaelka 23 stycznia 2011, 12:30
- Dołączył: 2008-11-15
- Miasto: Deutschland
- Liczba postów: 3255
23 stycznia 2011, 12:33
bo żeby zrobić sok chociażby marchwiowy to trzeba troszkę tej marchwi zużyć i myślę, że ten sok jednodniowy warty jest tego, ale nie ma to jak samemu zrobić sobie taki soczek.
Kiedyś robiliśmy w domu sok marchwiowo pomarańczowy i później jakoś go konserwowaliśmy metodą domową (chyba był przegotowywany w butelkach). Wytrzymywał do 2 tygodni, ale jego smaku nie da się zastąpić żadnym kupnym soczkiem.