Temat: Czy ryż można jeść?

Witam, kilka pytań dot. ryżu (którego mogę jeść tonami) :

-Czy ryż jest zdrowy?

-Czy można jeść ryż codziennie?

-Wiadomo, że lepszy uparowany ryż, ale za parowar więcej się płaci, więc czy ugotowany tez będzie zdrowy?

-Ryż jeść przed czy po treningu? (jeżeli przed, to prosiłbym o jakiś zamiennik ryżu PO treningu do np. piersi z kurczaka)


Z góry dzięki :D

ryz tak ale nie taki zwykły bialy bo ma wysoki indeks glikemiczny jak uz to brazowy lub basmati

Zdrowy, najzdrowszy podobno parboiled (kiedyś brat mi tłumaczył, ale nie pamiętam, dlaczego). Brązowy pewnie też. Można jeść codziennie, skoro lubisz :D Dla odmiany czasem jakąś kaszę - gryczaną, jęczmienną, makaron razowy. Z bratem zawsze gotowaliśmy, więc niekoniecznie musi być parowar :) Podobno lepiej troszkę niedogotować - dosłownie 2-3 minuty krócej. 

Ja jem brązowy

Ryż to praktycznie większość węglowodanów i do tego ciut białka. Nie sądzę, żeby jedzenie go codziennie było dobrym pomysłem. Jak już to lepiej decydować się na brązowy, ma więcej wartości odżywczych. 

Chinczycy jedza codziennie i zyja. Mozesz jesc codziennie, tylko wybieraj brazowy (nieluskany), najpierw namocz z polmgodziny, zmien wode i gotuj do miekkosci. A jak Ci sie zachce odmiany, to kasze i inne zboza, tez nieluskane koniecznie. Ziemniaki tez moga byc. Weglowodany powinno sie jsc codziennie, w sporych ilosciach, bo tylko z weglowidanow MOZG czerpie paliwo, a cialo energie konieczna do codziennych czynnosci. Takze jedz na zdrowie i nie sluchaj anorektyczek :)

Często jem ryż. Najczęściej ten brązowy, ale lubię tez jaśminowy bądź basmati :) 

no pewnie, ze mozna ! ryz jest zdrowy, zwlaszcza ten nieoczyszczony (brazowy). mozesz go zastepowac kasza (gryczana, jaglana, jeczmienna ..), makaronem razowym czy ziemniakami (ziemniaki nie tucza ! tucza kaloryczne sosy, ktorymi je polewamy) ;)

pewnie ze mozna ale czy ja wiem... skoro muisz...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.