- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 lipca 2015, 00:32
Powiedzcie mi proszę ile kalorii ma torebka ugotowanego białego ryżu. Cała. Pytam, bo myślałam, że wiem, ale ponoć okazuje się, że torebka przed i po ugotowaniu ma inną wartość kaloryczną.
7 lipca 2015, 00:41
Ma inną wagę, nie wartość kaloryczną. Ryż pęcznieje, przez co cała torebka więcej waży, więc wychodzi mniej kcal na 100 gramów. Jednak cała torebka ma tyle samo kcal jak przed ugotowaniem.
7 lipca 2015, 00:41
Te ryże mają to do siebie, że różnie to bywa, ale czytałam, że woreczek ryżu ugotowanego ma ok. 250kcal. Max. do 300. Zależy od firmy itp. itd. Polecam brązowy, jak dla mnie smakuje identycznie jak biały, a jednak kalorii trochę mniej i zdrowiej. :D
7 lipca 2015, 01:10
Próbowałam jeść ten brązowy, ale strasznie twardy jest i trzeba go wieki gotować, by nadawał się do jedzenia. A może to ja coś nie tak robię?
7 lipca 2015, 01:28
Próbowałam jeść ten brązowy, ale strasznie twardy jest i trzeba go wieki gotować, by nadawał się do jedzenia. A może to ja coś nie tak robię?
Przyznam, że gotuje się dużo dłużej, ale jeśli dotrwasz do ugotowania to ma konsystencję i smak jak ten biały. Przynajmniej według mnie, a jadłam z wielu firm. Też się tak raz złapałam, że miałam twardy makaron brązowy i trochę się zniechęciłam, ale przekonałam się jednak. :D
7 lipca 2015, 04:37
brązowy lepiej się gotuje, jak najpierw namoczysz z godzinę.
7 lipca 2015, 07:33
Przecież ryż ma mniej więcej tyle samo kalorii bez względu na to czy jest biały czy brązowy, nie wiem skąd macie takie informacje ;). A co do Twojego pytania autorko to jest dokładnie tak jak pisze laliho, wartość kaloryczna przed i po ugotowaniu jest dokładnie taka sama, bo przecież jedyne co się dzieje podczas obróbki to wchłanianie wody, która jak wiadomo kalorii nie ma. Nie zachodzą żadne magiczne procesy, które obniżają kaloryczność w czasie gotowania, cudów nie ma ;).
Edytowany przez 6656e4082ae8af46212fc40ebec4a943 7 lipca 2015, 07:33
7 lipca 2015, 07:54
jest np Tak : W 100g ryżu surowego wartość energetyczna 360kcal białko 6,7g węglowodany 76,8g tłuszcze 0,7i drugie ; w 1 porcji ryżu ugotowanego wartość energetyczna 141kcal białko 2,95g węglowodany 31,55 tłuszcze 0,35
Roznica napewno ma znaczenie, gdyz moj chrzesniak ma cukrzyce, i bardzo dokladnie trzeba wymierzyc jej wartosc podania , a widzialam nie raz jak bratowa sprawdza na na swoich sciagach jaki ryz i wazy po ugotowaniu.
Edytowany przez Mrousse 7 lipca 2015, 07:55
7 lipca 2015, 09:24
http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/08/kasze-ryz...
Masz tutaj tabelki ładnie wszystko pokazujące jeśli chodzi o wagę przed i po ugotowaniem.