Temat: Czym się różni ciasto ucierane od biszkoptowego?

Jw, na serio nie wiem. :P Takie z owocami, wiecie o co chodzi. Wyglądają podobnie, no ale chyba muszą się czymś różnić oprócz nazwy, prawda? Jak wygląda mniej więcej ich kaloryczność/100g?

serio, Google ci odpowiedzą.

ucierane to maka, maslo, cukier, skrobia i smietana, a biszkopt to cukier, maka i jajka. Różnią się konsystencja i smakiem. Biszkopt sam to ok. 300 kcal/100g (duzo, ale trzeba pamiętać ze jest dość lekki) a ucierane nie wiem.

Pasek wagi

ucierane jest z maslem , w biszkopcie nie ma tluszczu

Pasek wagi

Dziękuję za odpowiedzi. A jak to wyczuć w smaku/konsystencji? Ciasto z drobnymi owocami (konkretnie jagody ;)) to zazwyczaj ucierane czy biszkoptowe? Przepraszam za tyle pytań, ale jestem zielona w temacie. ;)

zezola93 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedzi. A jak to wyczuć w smaku/konsystencji? Ciasto z drobnymi owocami (konkretnie jagody ;)) to zazwyczaj ucierane czy biszkoptowe? Przepraszam za tyle pytań, ale jestem zielona w temacie. ;)

ucierane jest wilgotniejsze dzieki dodatkowi  tluszczu, biszkopt jest suchy ;)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.