- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 czerwca 2015, 12:41
mam mega rozkmine... Czy brokul zmienia kaloryczność po ugotowaniu? Ile kalorii może miec jedna ugotowana glowka kalafiora czyli przed ugotowaniem 500g?
Edytowany przez natallie74 26 czerwca 2015, 12:42
26 czerwca 2015, 12:42
jak ma niby zmieniać? http://www.ilewazy.pl/kalafior
Edytowany przez openbar 26 czerwca 2015, 12:42
26 czerwca 2015, 12:43
Nic nie zmienia kaloryczność po ugotowaniu.
kalafior - 110kcal
brokuł - 135kcal
26 czerwca 2015, 14:34
a na jakiej podstawie niby mialby zmieniac kalorycznosc? jakies czary? wiadomo, jak dodasz do niego po ugotowaniu maslo czy np. ser albo sos czosnkowy (co kto lubi) to takie dodatki maja swoje kalorie, ktore nalezaloby uwzglednic. jesli jednak jedynie go przyprawisz do smaku uzywajac ziol czy soli to kalorycznosc bedzie bez zmian. z wody albo powietrza kalorie sie nie biora
26 czerwca 2015, 18:39
Tak, zmienia. 100g gotowanego brokuła ma 2 kcal więcej niż ten sam brokuł, ale surowy.
Edytowany przez BabuszkaJaguszka 26 czerwca 2015, 18:39
26 czerwca 2015, 21:16
Tłuszcz się wytapia i jest 25% mniej kaloryczny dlatego polewamy masłem by uzupełnić braki
Edytowany przez Matrixo 26 czerwca 2015, 21:16
26 czerwca 2015, 21:56
Taaaak, poprzez wodę, w której się gotuje, jego kaloryczność wzrasta o połowę.