- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 stycznia 2011, 23:33
18 stycznia 2011, 08:30
18 stycznia 2011, 09:21
18 stycznia 2011, 09:21
18 stycznia 2011, 11:05
18 stycznia 2011, 14:17
450 g
płatków owsianych
150 g ziaren
słonecznika
150 g ziaren
sezamu
250 g
migdałów w całości
1/2 szkl.
zarodków pszennych
1/2 szkl.
otrębów pszennych
1/2 szkl.
otrębów owsianych
1/2 szkl.
siemienia lnianego
1 łyżeczka
imbru
2 łyżeczki
cynamonu
100 g
brązowego cukru (muscovado)
1 łyżeczka
soli
2 jabłka
starte na tarce
150 g miodu
2 łyżki
oliwy z oliwek
300 g
rodzynek
Wrzucić wszystkie suche składniki do miski oprócz rodzynek. Wymieszać
dokładnie. Dodać miód i oliwę. Wymieszać wszystko jeszcze raz tak żeby miód
pokrył wszystkie ziarna. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i
piec ok. 50 min. w temperaturze 170 st. C. Od czasu do czasu mieszając żeby nic
się nie przypaliło. Na koniec do wystygniętego gralnoli dodać rodzynki. Trzymać
w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Dobre z
mlekiem, sokiem, jogurtem i bez niczego;)
18 stycznia 2011, 14:21
Batoniki zbożowe
Skład:
400g mleka skondensowanego light (niesłodzone, 4% tłuszczu)
250g płatków owsianych
25g otrębów owsianych
25g zarodków pszennych
75g wiórków kokosowych
100g suszonych śliwek
50g pestek słonecznika
90g orzechów włoskich
60g migdałów
(wychodzi 322kcal/100g)
Uwaga - jeśli ktoś miałby ochotę na słodką wersję, to warto użyć słodzonego
mleka skondensowanego (jak w oryginale), ew. dodać miodu.
Generalnie skład można modyfikować, dodając wg uznania różne inne orzechy i
bakalie: rodzynki, żurawinę, figi, daktyle itd
Przepis:
Nagrzewamy piekarnik do 130C.
Suche składniki mieszamy, a mleko podgrzewamy w rondelku.
Dodajemy ciepłe mleko do reszty składników, mieszamy porządnie, przekładamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 1h.
Po wyjęciu z pieca kroimy na prostokąty (a jak całkiem wystygną przekładamy do
szczelnego pojemnika).
18 stycznia 2011, 14:27
Sniadanie to najwazniejszy posilek dnia - to wiemy chyba wszyscy.
Ale jak przekonac zaspanego malucha aby zjadl pelnowartosciowe sniadanie?
Moze skusi sie na takiego zbozowego batona?
Platki owsiane to zrodlo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).
Miód korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.
Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.
Jajko, jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego
Tyle zdrowia w jednym malym batoniku - warto spróbowac:)
Skladniki:
350g platkow owsianych
85g maki
150g suszonych owocow
3 lyzki miodu
1 jajko
175 soku jablkowego
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (musialam dolac wiecej soku) i dobrze ugniesc w lekko natluszczonej blaszce do pieczenia(18x28 cm). Piec 20-25 minut w 180ºC, kroic jeszcze cieple.
Przepis pochodzi z Tesco Toddler Magazine wiosna 2010.
Smacznego!
18 stycznia 2011, 14:28