Temat: płatki śniadaniowe własnej roboty

Hej

Chciałabym sobie zrobić sama płatki śniadaniowe. Wszędzie tylko się ostrzega przed tymi, które można dostać w sklepie - że są z cukrem i przez to wcale nie są takie niskokaloryczne, dlatego chcę sobie je sama skomponować. Macie może jakąś sprawdzoną mieszankę? Co do nich dodajecie? Czy np prażycie orzechy w piekarniku? Jakiego rodzaju płatki mieszacie? Dodajecie jakieś owoce?
Pasek wagi
Spotkałam się kiedyś z przepisem na musli, na płatki nie. :)
Ja jem 2 razy w tygodniu płatki takie zwykłe,i nie utyąłm przeciez można je jeść tylko w rozsądnych ilościach.A co do tych własej roboty to proponuje granulki truskawkowe + otręby ,jakiś owoc np.jabłko ja tak często jadam:)
DOMOWE MUSLI.
Hejka Kochani wrzucam dwa przepisy. Sprawdzone i jak dla mnie genialne. Zresztą dostałam te przepisy kiedyś od dietetyczki.
Pierwszy to DOMOWE MUSLI.
1/2 opakowania płatków owsianych górskich
100 g nasion siemia lnianego
1/2 opakowania otrąb pszennych
70 g pokrojonych suszonych moreli
70 g orzechów włoskich
70 g pokrojonych migdałów
50g pestek dyni
30 g pestek słonecznika
100 g pokrojonej suszonej żurawiny
3 duże łyżki miodu

Wszystko razem mieszacie. Wszystkie suche produkty mieszacie na blaszce do pieczenia ciasta, na górę dajecie miód i wkładacie do  piekarnika rozgrzanego do 130-140 stopni i po ok 15-20 wyjmujecie z piekarnika.

Ja jem to na każde śniadanie, myślę, że dlatego nie mam ochoty na nic słodkiego. 80g domowego musli z małym jogurtem naturalnym.
CHLEB

1 kg mąki krupczatki
3 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
szklanka otręb pszennych
łyżka soli

To wszystko wymieszać

5 dkg drożdży
1 łyżka cukru
trochę letniej wody

Wymieszać i odstawić na 15-20 minut

PO 15 minutach wlać do mąki 1 litr letniej wody wymieszać dodać drożdży-wymieszać odstawić na ok 30 minut.
Piec ok 50-60 min w temp 160-180 stopni.
w końcu musli to płatki + owoce:P

dzięki za przepis...nabrałam ochoty na taki chlebuś :D
Pasek wagi

Granola

450 g płatków owsianych
150 g ziaren słonecznika
150 g ziaren sezamu
250 g migdałów w całości
1/2 szkl. zarodków pszennych
1/2 szkl. otrębów pszennych
1/2 szkl. otrębów owsianych
1/2 szkl. siemienia lnianego
1 łyżeczka imbru
2 łyżeczki cynamonu 
100 g brązowego cukru (muscovado)
1 łyżeczka soli
2 jabłka starte na tarce 
150 g miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
300 g rodzynek

Wrzucić wszystkie suche składniki do miski oprócz rodzynek. Wymieszać dokładnie. Dodać miód i oliwę. Wymieszać wszystko jeszcze raz tak żeby miód pokrył wszystkie ziarna. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok. 50 min. w temperaturze 170 st. C. Od czasu do czasu mieszając żeby nic się nie przypaliło. Na koniec do wystygniętego gralnoli dodać rodzynki. Trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Dobre z mlekiem, sokiem, jogurtem i bez niczego;)

 

Batoniki zbożowe

Skład:
400g mleka skondensowanego light (niesłodzone, 4% tłuszczu)
250g płatków owsianych
25g otrębów owsianych
25g zarodków pszennych
75g wiórków kokosowych
100g suszonych śliwek
50g pestek słonecznika
90g orzechów włoskich
60g migdałów
(wychodzi 322kcal/100g)
Uwaga - jeśli ktoś miałby ochotę na słodką wersję, to warto użyć słodzonego mleka skondensowanego (jak w oryginale), ew. dodać miodu.
Generalnie skład można modyfikować, dodając wg uznania różne inne orzechy i bakalie: rodzynki, żurawinę, figi, daktyle itd

Przepis:
Nagrzewamy piekarnik do 130C. 
Suche składniki mieszamy, a mleko podgrzewamy w rondelku.
Dodajemy ciepłe mleko do reszty składników, mieszamy porządnie, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 1h.
Po wyjęciu z pieca kroimy na prostokąty (a jak całkiem wystygną przekładamy do szczelnego pojemnika).

Sniadanie to najwazniejszy posilek dnia - to wiemy chyba wszyscy.

Ale jak przekonac zaspanego malucha aby zjadl pelnowartosciowe sniadanie?

Moze skusi sie na takiego zbozowego batona?

Platki owsiane to zrodlo minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu. Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).

Miód korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, uspokaja, wzmaga pracę umysłową, zwalcza migrenowe bóle głowy, chroni przed stresem, glukoza zawarta w miodzie przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zwiększa odporność na zakażenia i infekcje oraz ma działanie przeciwzapalne, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, chorób wewnętrznych i zewnętrznych.

Suszone owoce to niezastąpione bogactwo niezbędnych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji wartości odżywczych. Suszone owoce zawierają sporo błonnika roślinnego, witaminy C, A, B1, B2, E, pektyn, węglowodanów, a także żelaza i potasu. Mieszanka owoców suszonych doskonale syci, ze względu na zawartość błonnika, doskonale wiąże nadmiar tłuszczu i toksyn w układzie pokarmowym. Zawarte w owocach kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych.

Jajko, jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, tzn. te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.Jajka to doskonałe źródło minerałów, witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Dlatego poprawiają wygląd skóry i wzmacniają kości.Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych, jaja są najdoskonalszym produktem pochodzenia zwierzęcego

Tyle zdrowia w jednym malym batoniku - warto spróbowac:)

Skladniki:

350g platkow owsianych

85g maki

150g suszonych owocow

3 lyzki miodu

1 jajko

175 soku jablkowego

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (musialam dolac wiecej soku) i dobrze ugniesc w lekko natluszczonej blaszce do pieczenia(18x28 cm). Piec 20-25 minut w 180ºC, kroic jeszcze cieple.

Przepis pochodzi z Tesco Toddler Magazine wiosna 2010.

Smacznego!

batony zbozowe

Batony z otrębami

Batony z otrębami Sposób przyrządzania: Mleko podgrzej w garnuszku nie dopuszczając do wrzenia. Orzechy pokrusz i wymieszaj w misce z nasionami, wiórkami kokosowymi, żurawiną i płatkami owsianymi. Zalej wszystko ciepłym skondensowanym mlekiem. Wlej mieszankę do formy do pieczenia i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 1 godz. w temperaturze 130°. Ostudź i pokrój na prostokątne batoniki.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.