14 stycznia 2011, 21:08
Powiedzcie mi jakie mięso ma najmniej kalorii , jakie sałatki ?z góry dziękI
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
14 stycznia 2011, 21:20
Najmniej kaloryczne mięso: pierś z indyka bez skóry (84 kcal/100 g),
Najmniej kaloryczna ryba: mintaj (73 kcal/100 g)
Ogólnie chude jest:
-wszystek drób bez skóry i kilku przerośniętych części np. kupry, z wyjątkiem kaczki (niektóre są jednak chude) i gęsi
-wieprzowina (polędwica, schab, w Biedronce jest też odtłuszczona chudziiutka szynka i łopatka - ok. 10 PLN/kg i 100 kcal/100 g)
-wiele ryb np. mintaj, dorsz (ale polecam te kaloryczne tłuste z wiadomych przyczyn)
-owoce morze itd. (np. krewetki, ślimaki, małże, żabie udka)
-wołowina (z wyjątkiem karkówki, łopatki, części rosołowych, antrykotu itp)
-cielęcina (pomijając przerośnięte kawałki, ale to rzadkość)
-jagnięcina (jw)
-dziczyzna (jw)
-królik
Edytowany przez atrociraptor 14 stycznia 2011, 21:27
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
14 stycznia 2011, 21:21
pierś z kurczaka ;) ale lepiej jeść ryby, bo są zdrowsze ;D
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
14 stycznia 2011, 21:23
Pierś z kuraka bez skóry: 99 kcal/100 g, 21,5 g białka, 1,3 g tłuszczu
Pierś z indora bez skóry: 84 kcal, 19,2 g białka, 0,7 g tłuszczu
14 stycznia 2011, 21:28
Generalnie kurczak i indyk ;)
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
14 stycznia 2011, 21:36
Aha i nie zapamiętaj o podrobach - bardzo tanie, zazwyczaj bogate w białko i ubogie w tłuszcz. Mają dużo żelaza , co zapobiega anemii.
Obfitują też w witaminy. Mówi się wprawdzie, że mają sporo cholesterolu, ale od jakiegoś czasu wiadomo, że ilość przyjmowanego cholesterolu z pokarmem nie ma znaczenia dla jego ilości w organizmie. Tak więc naprawdę cholesterol podwyższają:
a)przetworzone węglowodany
b)nasycone kwasy tłuszczowe
c) inne czynniki (nadwaga, kwestie genetyczne, produkcja cholesterolu przez naszą wątróbkę)
Za ok. 3 zł mamy kilogram wątróbki wieprzowej czyli patrząc na składniku odżywcze:1300 kcal, 220 g białka, 34 g tłuszczu i 26 g węglowodanów (konkretnie glikogenu, którzy za życia zwierzęcia gromadzi się w mięśniach i wątrobie). 100 g to tylko 130 kcal, 22 g białka, 3,4 g tłuszczu i 2,6 g węgli.
14 stycznia 2011, 22:43
> Aha i nie zapamiętaj o podrobach - bardzo tanie,
> zazwyczaj bogate w białko i ubogie w tłuszcz.
podroby zazwyczaj mają dużo tłuszczu i dużo cholesterolu - NIE powinno się ich za często spożywać
na redukcji najczęściej spożywa się: piersi kurczaka i indycze oraz chudą wołowinę/cielęcinę
oprócz tego ryby - i chude, i tłuste
jak chcę sobie trochę urozmaicić szamę, wcinam też krewetki
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
14 stycznia 2011, 23:43
Bzdury! O cholesterolu napisałem, że w poprzednim poście, a tłuszcz to popatrzmy:
Wątróbka drobiowa (100 g): 136 kcal, 19,1 g białka, 6,3 g tłuszczu, 0,6 g węgli
Żołądek kuraka (100 g): 114 kcal, 18,1 g białka, 4,2 g tłuszczu, 0,6 g węgli
Nerki wieprzowe (100 g): 101 kcal, 16,2 g białka, 4,1 g tłuszczu, 0,0 g węgli
Serce wieprzowe (100 g): 107 kcal 16,5 g białka ,4,7 g tłuszczu, 0,0 g węgli
Nerki wołowe (100 g) 103 kcal, 17,4 g białka,3,1 g tłuszczu, 0,0 węgli
Móżdżek wieprzowy (100 g) 139 kcal, 11,1 g białka, 10,6 g tłuszczu, 0,0 węgli
Serce drobiowe (100 g) 153 kcal, 15,5 g białka, 9,3 g tłuszczu, 0,0 węgli
Wątróbka wieprzowa (100 g) 130 kcal, 22 g białka, 3,2 g tłuszczu, 2,2 g węgli
Jest aż tak źle ?
Dla porównania:
Udko z kurczaka bez skóry (100 g): 125 kcal, 17,8 g białka, 5 g tłuszczu, 0,0 g węgli
Skrzydło z indyka bez skóry (100 g) 115 kcal, 18 g białka, 4,7 g tłuszczu, 0,0 węgli
Schab wieprzowy (100 g) 174 kcal, 21 g białka, 10 g tłuszczu, 0,0 węgli
Polędwica wołowa (100 g) 112 kcal 20,1 g białka, 3,5 g tłuszczu, 0,0 węgli
Rostbef (100 g) 152 kcal, 21,5 g białka, 7,3 g tłuszczu, 0,0 węgli
Udziec wołowy (100 g) 102 kcal, 21 g białka, 2 g tłuszczu, 0,0 węgli
Łopatka cielęca (100 g) 117 kcal, 17,4 g białka, 5,25 g tłuszczu, 0,0 węgli
Udziec cielęcy (100 g) 99 kcal, 18,55 g białka, 2,75 g tłuszczu, 0,0 węgli
Tłuściejsze podroby (głowy wieprzowe, nóżki wieprzowe, ogony itp.) są wykorzystywane głównie do galaret i wywarów.
Podroby są raczej chude. Ale możesz mieć trochę racji - nie wiem jakie wartości mają penisy, oczy, macice, śledziony itp., a patrząc na skład parówek widać, że mają dużo tłuszczu ...
15 stycznia 2011, 00:36
Nie musisz mi wklejać tabel kalorycznych, mam Internet -,-
To jest DUŻO tłuszczu, biorąc pod uwagę, ile w tym tłuszczów nasyconych. Cholesterol nie szkodzi? Taaa, może młodym osobom to egal, ale jak ktoś ma podwyższony poziom cholesterolu, to już nie będzie tak kolorowo i podaż cholesterolu LDL MA wpływ na jego poziom.
To porównanie na dole... czemu nie wrzuciłeś tam tego, co wymieniłam wyżej: piersi kurczaka i indyka oraz chudej wołowiny? Równie dobrze dodaj smalec i golonkę, żeby wykazać, jakie to wątróbka i serca są chude.
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
15 stycznia 2011, 06:43
To co jest dla Ciebie chudą wołowiną ? Polędwica tłusta, rostbef tłusty, udziec tłusty. Pieczeniówka ? Ligawa ? Ale i tak powinny mieć zawartość tłuszczu zbliżoną do tu podanej. Użyłem przeciętne mięso mięso wyśrodkowane wartościami uważane powszechnie za chude i polecane przy odchudzaniu, a nie bardzo tłuste (karkówka) czy chude (pierś z indyka, kurczaka), Widać, że ilość tłuszczu w podrobach nie jest wcale przerażająca w porównaniu z większością mięs. Jeśli z piersią będziesz porównywała, to każde mięso będzie tłuste.
Co do kwasów tłuszczowych nasyconych się mylisz - tłuszcz w większości mięs (w większości, bo np. karkówka, smalec kaczy czy gęsi posiada dużo jednonasyconych kwasów tłuszczowych, czym przypomina oliwę). Wątróbka drobiowa zawiera wszystkie rodzaje tłuszczu (nasycony, jednonasycony, wielonasyconyw podobnych ilościach. Podobnie w nerkach wieprzowych i pewnie wszystkich podrobach. Tłuszcz jednonasycony znajduje się w dużych ilościach w wątróbkach gęsich. Zresztą o ile wiem osoby z miażdżyca mają podniesione markery zapalne, co świadczy, że jej główna przyczyną jest stan zapalny, nie cholesterol. A nagle obniżanie cholesterolu jest bardziej szkodliwe niż utrzymywanie go na lekko podniesionym poziomie.
Czemu nikt nie poleca wieprzowiny na diecie ?