- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 kwietnia 2015, 14:24
Przepraszam za tak głupie, pytanie, ale ile kcal/100g ma UGOTOWANY makaron rurki?
Temat zakładam po lekturze ilewazy, na którym teoretycznie rurki po ugotowaniu mają 117kcal/100g (http://www.ilewazy.pl/lyzka-ugotowanego-makaronu-r..., ale jednocześnie są najmniej kalorycznym "kształtem" - inne, np. łazanki (http://www.ilewazy.pl/szklanka-ugotowanego-makaron... czy "literki" (http://www.ilewazy.pl/lyzka-ugotowanego-makaronu-w... dochodzą nawet do 160kcal/100g. Różnica wielka nie jest, ale... to tylko 100g. ;) Co innego, gdy ktoś ma określony limit kcal, a zje kilkaset (np. 300) gramów takiego makaronu - to może być ponad 100kcal różnicy.
Więc jak to w końcu jest? Ile kcal w 100g ma ugotowane (a nawet trochę rozgotowane :P) penne?
13 kwietnia 2015, 14:27
na pudelku nie ma podanych wartosci makaronu ? Od gotowania w samej wodzie nie przybędzie kcal. Zmieni sie natomiast ig. Dlatego na wage kladziemy suchy produkt :)
Edytowany przez Havock 13 kwietnia 2015, 14:39
13 kwietnia 2015, 14:31
Nikt nie jest w stanie dokładnie odpowiedzieć, każdy makaron inaczej wchłania wodę a to się przecież przekłada na wartość kaloryczną po ugotowaniu. Dlatego najlepiej ważyć suche produkty przed przygotowaniem i wtedy nie ma problemu.