Temat: Mleko i jego wartości odżywcze - pytanie :)

Witam!

Nie znalazłam odpowiedzi w internecie. Mam pytanie, czy i w jakim stopniu mleko o zawartości tłuszczu 3,2 i 1,5 różni się zawartością w sobie białka i wapnia? Będzie mi to bardzo potrzebne przy komponowaniu dla siebie odpowiedniej diety:) Proszę o odpowiedź osoby które wiedzą, albo linki na ten temat od osób, które lepiej sobie radzą w poszukiwaniach w czeluściach informacji od wujka Google:)

Pozdrawiam!
Pasek wagi
Na stronie ilewazy.pl pisze ile co ma białka, tłuszczy, węglowodanów i do tego są kalorie.

Mleko 3,2% ma:
źródło energii:
21% białek, 48%tłuszczy, 31% węgli
skład produktu:
3 % białek, 3% tłuszczy, 5% węgli, 89% pozostałe
Mleko 1,5% ma:
źródło energii:
29% białek, 29%tłuszczy, 42% węgli
skład produktu:
3 % białek, 2% tłuszczy, 5% węgli, 90% pozostałe
co do wapnia nie mam pojęcia
Najlepiej jak popatrzysz się na opakowaniach :-)
a i tak organizm osoby dorosłej nie trawi białek mleka :p (brak podpuszczki w żołądku)
Pasek wagi
Mleko poniżej 1,5% tłuszczu przez jego niewielką zawartość/brak nie zapewniają dobrego przyswajania wapni i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).
Dziękuję póki co za odpowiedzi:) A co do opakowań, to są tam podane węgle, tłuszcze i cukry, nic na temat białek i wapnia.
Pasek wagi
Białko jest na opakowaniu i mleko krowie, niezależnie od procentu ma go za tyle samo. Wapń jest w każdym, ale z mlek odtłuszczonych wyjątkowo kiepsko się przyswaja. Węgle to cukry.
Pfu, co ja mówię;) Miałam napisać, że na opakowaniu są tylko węgle, tłuszcze i białka (a nie węgle, tłuszcze i cukry);). Atrociraptor, dziękuję Ci bardzo. Wie ktoś może czy w końcu ta ilość wapnia się różni? Rozumiem, że w tłustym się lepiej przyswaja, przez to właśnie, że ma więcej tłuszczu który wspomaga wchłanianie.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.