- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 marca 2015, 10:36
Cześć!
Mam pytania odnośnie makaronu w diecie. Nie za bardzo chciałabym z niego rezygnować dlatego pojawia się moje pytanie: jaki makaron najlepiej wybierać przy redukcji? Oczywiście na pierwszy ogień stawia się makaron pełnoziarnisty, a co sądzicie o makaronie 100% durum?
~ jeśli już chodzi o sam sposób przyrządzania: jak obliczać odpowiednią porcję makaronu przed gotowanie?
suchy makaron, czy też ryż mają inną wagę przed gotowaniem, a inną po. Zatem zakładając, że chcemy zjeść 50g ryżu powinniśmy ugotować 50g ryżu? Mam z tym problem jak właściwie to obliczyć, więc byłabym wdzięczna za pomoc w tej kwestii ;)
Edytowany przez 0471c634058b6d49643891789a2774ec 21 marca 2015, 10:39
21 marca 2015, 10:38
Wczoraj moja wykładwoczyni mowiła,że jakiś czas temu się odchudzała i dietetyczka jej powiedziała, że makaron spokojnie można jeść- nieważne jaki:) także jedz jaki chcesz;)
21 marca 2015, 10:42
Wczoraj moja wykładwoczyni mowiła,że jakiś czas temu się odchudzała i dietetyczka jej powiedziała, że makaron spokojnie można jeść- nieważne jaki:) także jedz jaki chcesz;)
~ dobrze wiedzieć :) a jak sprawa się ma z obliczanie wagi makaronu? Czy ktoś mi wyjaśni jak powinnam się sugerować wagą suchego makaronu a już tego po ugotowaniu? Czy jego wartość kaloryczna i waga zmienią się czy jest to raczej bez znaczenia?
Edytowany przez 0471c634058b6d49643891789a2774ec 21 marca 2015, 10:42
21 marca 2015, 10:51
to chyba tak wychodzi ze 1 szklanka suchego=2 ugotowane makaronu. Woreczek kaszy i ryzu po ugotowaniu daja 2 szklanki. najlepsze sa pełnoziarnisty, durum, zytni, kasza gryczana a ryz brązowy
21 marca 2015, 10:54
To jak zmieni się objętość makaronu po ugotowaniu zależy tylko i wyłącznie od jego typu. Polecam durum pełnoziarnisty, jest pyszny :) lepszy niż zwykły pełnoziarnisty. Poza tym jestem fanką gryczanego makaronu, więc też polecam. No i np. makaron gryczany bez domieszki mąki pszennej praktycznie w ogóle nie zmienia objętości.
Tabelka kaloryczności podana na opakowaniu jest tylko i wyłącznie dla suchego makaronu, wiec jak bierzesz 50g suchego, to liczysz 50g z tabelki.
Edytowany przez c96938a5d20d709c8315a86845e9d6db 21 marca 2015, 10:56
21 marca 2015, 10:59
Makarony, ryże, kasze waży się przed ugotowaniem. Co do rodzaju makaronu, to nie robię problemu jak mam paczkę zwykłego makaronu, tylko go gotuję. Przecież nie wyrzucę... Osobiście kupuję makaron pełnoziarnisty, czasami durum, zależy na co mam ochotę. Jem to na co mi przyjdzie ochota, byle w rozsądnej ilości :)
21 marca 2015, 11:04
Wiadomo makaron to makaron, ważne aby nie pochłonąć całej paczki za jednym posiedzeniem :) Zastanawia mnie tylko fakt jak to jest z jego kalorycznością i objętością. Gdzieś doszukałam się informacji, że po ugotowaniu wartość kaloryczna makaronu się nie zmienia, jedynie jego objętość się zwiększa 2krotnie.
Czyli zakładając, że chce zjeść 100g makaron gotowanego - to powinnam ugotować 50g suchego? wybaczcie dość niemądre pytanie ale zastanawia mnie ta kwestia, bo mam problem właśnie z doborem porcji i wiem, że powinnam na to uważać...
21 marca 2015, 11:06
Ja wcinam makaron do każdego obiadu i chudnę, aczkolwiek zawsze wybieram pełnoziarnisty Goliard. Nie polecam Lubelli, bo jest okropny.
21 marca 2015, 11:07
Wiadomo makaron to makaron, ważne aby nie pochłonąć całej paczki za jednym posiedzeniem :) Zastanawia mnie tylko fakt jak to jest z jego kalorycznością i objętością. Gdzieś doszukałam się informacji, że po ugotowaniu wartość kaloryczna makaronu się nie zmienia, jedynie jego objętość się zwiększa 2krotnie. Czyli zakładając, że chce zjeść 100g makaron gotowanego - to powinnam ugotować 50g suchego? wybaczcie dość niemądre pytanie ale zastanawia mnie ta kwestia, bo mam problem właśnie z doborem porcji i wiem, że powinnam na to uważać...
100 g makaronu gotowanego to bardzo mało, ja gotuję 100 g makaronu suchego, czyli wychodzi 200 gotowanego.
21 marca 2015, 11:12
ok, dzięki dziewczyny za odpowiedź! :)