Temat: siemie lniane

Jak powinnam spożywać siemie lniane? Zależy mi na tłuszczach, które posiada, ale nie mam moździerza ani żadnego młynka itp. niczego czy mogłabym zmielić. Czy zaleanie go gorącą wodą i zjedzenie będzie ok ?Albo ugotowanie w owsiance ? 

Lepsze cale niz wcale, a mlynek to zawsze mozesz sobie kupic. Mozesz tez blendowac w kielichowym blenderze ale jest to troche problematyczne.

Basti81 napisał(a):

Lepsze cale niz wcale, a mlynek to zawsze mozesz sobie kupic. Mozesz tez blendowac w kielichowym blenderze ale jest to troche problematyczne.

hm czyli już lepiej je tak po prostu rozgryźć zębami niż wrzucić do gotującej się owsianki ?

Może lepiej olej lniany? Na pewno jest droższy niż siemie, ale masz pewność że sobie tych tłuszczów dostarczysz, bo rozgryzanie niewiele daje, a podgrzewanie niszczy omega 3.

Pasek wagi

siemienia lnianego nie zalewa się wrzątkiem bo szlag trafi wszystkie tluszcze. Siemię lniane jest bardzo nietrwale, szybko ssię utlenia. Dlatego najlepiej ziarna zalać letnia woda, odstawić do lodówki na noc i rano tuż przed zjedzeniem np zblendowac. Ziarna mają twarda otoczkę jeżeli jej nie zmiazdzysz przelewa ci przez przewód pokarmowy i finito, nie uwolnia kwasów. Gotowe Zmielone siemię sobie daruj, ma bardzo mało kwasów.Albo kup olej lniany, nie trzeba się wtedy bawić z mieleniem.Tylko nie kupuj go w zwykłym sklepie gdzie stoi na półce a w dobrym sklepie eko. Dobry olej ZAWSZE stoi w lodówce, w ciemnej butelce bo jest nietrwaly i szybko się utlenia.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.