- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 marca 2015, 19:47
Jak powinnam spożywać siemie lniane? Zależy mi na tłuszczach, które posiada, ale nie mam moździerza ani żadnego młynka itp. niczego czy mogłabym zmielić. Czy zaleanie go gorącą wodą i zjedzenie będzie ok ?Albo ugotowanie w owsiance ?
15 marca 2015, 19:52
Lepsze cale niz wcale, a mlynek to zawsze mozesz sobie kupic. Mozesz tez blendowac w kielichowym blenderze ale jest to troche problematyczne.
15 marca 2015, 19:52
Lepsze cale niz wcale, a mlynek to zawsze mozesz sobie kupic. Mozesz tez blendowac w kielichowym blenderze ale jest to troche problematyczne.
hm czyli już lepiej je tak po prostu rozgryźć zębami niż wrzucić do gotującej się owsianki ?
15 marca 2015, 20:02
Może lepiej olej lniany? Na pewno jest droższy niż siemie, ale masz pewność że sobie tych tłuszczów dostarczysz, bo rozgryzanie niewiele daje, a podgrzewanie niszczy omega 3.
15 marca 2015, 20:41
siemienia lnianego nie zalewa się wrzątkiem bo szlag trafi wszystkie tluszcze. Siemię lniane jest bardzo nietrwale, szybko ssię utlenia. Dlatego najlepiej ziarna zalać letnia woda, odstawić do lodówki na noc i rano tuż przed zjedzeniem np zblendowac. Ziarna mają twarda otoczkę jeżeli jej nie zmiazdzysz przelewa ci przez przewód pokarmowy i finito, nie uwolnia kwasów. Gotowe Zmielone siemię sobie daruj, ma bardzo mało kwasów.Albo kup olej lniany, nie trzeba się wtedy bawić z mieleniem.Tylko nie kupuj go w zwykłym sklepie gdzie stoi na półce a w dobrym sklepie eko. Dobry olej ZAWSZE stoi w lodówce, w ciemnej butelce bo jest nietrwaly i szybko się utlenia.