Temat: SEREK WIEJSKI

Co myślicie na temat serku wiejskiego lekkiego np z Piątnicy? ja potrafię zjeść takie nawet 3 w ciągu dnia, uwielbiam <3 jaka jest Wasza opinia na ten temat (może wypowiedzą się dietetycy?) jest zdrowy? wartościowy?

Pasek wagi

ja tam wolę zwykłą wersję, ale spokojnie można znaleźć lekkie bez chemicznych dodatków :) Niemniej jednak 2 dziennie to dość sporo. 

Ja lubię serek z piątnicy ze szczypiorkiem:) pycha

ja uwielbiam z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i bazylii :)

zamień lekki na normalny i będzie oki ;) do tego jakieś warzywko i fajny posiłek ;)

Nie zapomnij tylko o węglowodanach w innych posiłkach ;)

Kurdę, mówicie że serek lekki taki niezdrowy, a w wędlinach znajduje się więcej chemii, niż w takim serku :) Nie wspominając o pieczywie.

ma.la.mii napisał(a):

Kurdę, mówicie że serek lekki taki niezdrowy, a w wędlinach znajduje się więcej chemii, niż w takim serku :) Nie wspominając o pieczywie.

To jakie Ty pieczywo jadasz? U mnie jest mąka żytnia, woda, sól

sylwiafit91 napisał(a):

To jakie Ty pieczywo jadasz? U mnie jest mąka żytnia, woda, sól

Z reguły sama piekę. Po dwóch, trzech dniach takie pieczywo jest nie do spożycia, a ze sklepu, mimo że skład jest ponoć taki, jak podajesz, pieczywo ma się jak najlepiej.

ma.la.mii napisał(a):

sylwiafit91 napisał(a):

To jakie Ty pieczywo jadasz? U mnie jest mąka żytnia, woda, sól
Z reguły sama piekę. Po dwóch, trzech dniach takie pieczywo jest nie do spożycia, a ze sklepu, mimo że skład jest ponoć taki, jak podajesz, pieczywo ma się jak najlepiej.
 

Coo, moja matka piecze chleb cały czas i ja zauważyłam,  że właśnie jest na odwrót. Pieczywo sklepowe staje się kamieniem po trzech dniach a taki domowy może leżeć i tydzień i nic się nic nie dzieje, twardy jest ogólnie (robi Zwykle razowy) ale po kilku dniach smakuje dalej dobrze. Pieczywo sklepowe jestem w stanie zjeść przez dwa dni ;D. Ale mam znajomego piekarza,niestety ciężko trafić na normalną piekarnie (nie wspominając o masowkach jak w dużych centrach handlowych) a ciasto z którego taki chleb się wypieka potrafi leżeć po pół roku. 

Co do serka wiejskiego - Lubie ten najzwyklejszy do pieczywa, do tego pomidory suszone do posypania i szczypiorek <3

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.