Temat: owsiane kontra pszenne

ktore otreby lepsze i dlaczego? macie jakies doswiadczenia z ktorymi mozecie sie podzielic w zwiasku z otebami?

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1499 kJ / 358 kcal
Białko 17,6 g
Tłuszcz 8,7 g
Węglowodany 44,1 g
Błonnik 16,0 g
w tym beta-glukan 6,0 g
Tiamina (wit. B1) 0,747 mg
Fosfor 678 mg
Żelazo 6,8 mg
Magnez 205 mg
Cynk 4,7

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1113 kJ / 268 kcal
Białko 16,0g
Tłuszcz 4,6g
Węglowodany 19,5g
Błonnik 42,4g
Tiamina (wit. B1) 1,0 mg (69%)*
Niacyna (Wit. PP) 8,9 mg (55%)*
Fosfor 1276 mg (182%)*
Żelazo 14,9 mg (106%)*
Magnez 490 mg (131%)*

owsiane mają więcej tłuszczu i kcal.
Pasek wagi
Ja mam pszenne i jakoś żyję.
Jak sama widzisz, owsiane mają więcej białka, tłuszczy i węgli, za to mniej błonnika niż pszenne.
Osobiście nie jadłam owsianych otrębów ;P
a ja jadam te i te ;p
Ja jem obydwa rodzaje, ale owsiane są lepsze w smaku i delikatniejsze. Zawsze dodaję do owsianki łyżkę pszennych i 2 owsianych.
Nie zaszkodzi dodawać ich do różnych posiłków z każdego po łyżce,
lub kupować raz te, raz te...
ja jednak wole smak pszennych.
jadam i żytnie i owsiane i pszenne

kaloryczność w łyżce
owsiane - 25 kcal
pszenne - 7 kcal
żytnie - 14 kcal
W sumie to ciężko mi powiedzieć,które z nich są lepsze.. Ja jadam zarówno owsiane jak i pszenne:)
najlepiej mieszankę :)
a ostatnio nawet orkiszowe widziałam

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.