Temat: co to znaczy zróżnicowana dieta?

Czy to znaczy że jeśli chcę żeby moja dieta była zróżnicowana nie mogę jeść codziennie tego samego? Na przykład prawie codziennie owsianka na śniadanie albo kilka dni pod rząd taki sam obiad? Możecie mnie uznać za dziwną ale nie wiem co to znaczy. :D

Cytuje w Wikipedii:

Dieta zrównoważona to taka, która jest złożona z białek, tłuszczów i węglowodanów. Dostarcza ona organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, wykorzystywanych do wzrostu, produkcji energii oraz procesów naprawczych. Powinna ona zawierać niezbędne sole mineralne, witaminy, błonnik.

W normalnej diecie składniki dostarczające energii powinny występować w następujących proporcjach:

  • białka 12–14% do 15%;
  • tłuszcze 30% (w tym minimum 3% powinny stanowić niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe);
  • węglowodany 50–60%, w tym ok. 10% cukry proste (nawet do 70% kosztem tłuszczów).

Ilość energii, jaka może się wyzwolić w organizmie po spożyciu posiłku nazywamy jego kalorycznością lub wartością kaloryczną tego pożywienia. Współczynnik (równoważnik) energetyczny – określa ilość kilokalorii, jaka wyzwala się podczas spalania w organizmie lub poza nim 1 grama danego składnika pokarmowego.

W diecie zrównoważonej dostosowuje się liczbę i rodzaj posiłków do wymagań i potrzeb danego organizmu. Je się praktycznie wszystko (co zawiera witaminy, sole mineralne, itp.) w odpowiednich ilościach. By stosować dietę zrównoważoną należy znać podstawowe zasady racjonalnego żywienia.

A to z Onetu:

zrożnicowana dieta to taka która musi zawierać wszystkie niezbędne substancje we właściwych ilościach, odpowiednią liczbę kalorii oraz błonnik, naprawde cięzka taką zrobić, bo zwykle ludzie jedza wszystko na jedno kopyto.
To znaczy że w tej diecie 55% mają zawierać węglowodany 30% przez tłuszcze i 15% przez białko.

to takie główne zasady tej diety:
-W każdym posiłku produkty zbożowe, takie jak: pieczywo ciemne, płatki, kasze, makarony lub ziemniaki.
-Warzywa i owoce (mogą być mrożone) do każdego posiłku, a także między posiłkami.
-Co najmniej 2 pełne szklanki mleka (najlepiej chudego) lub tyle samo kefiru i jogurtu plus 1-2 plasterki serów
-Porcja ryby, drobiu, grochu, fasoli lub mięsa (do wyboru) Wszystkie dostarczają białka o wysokiej wartości odżywczej. W ciągu dnia należy spożyć jedną z wymienionych porcji.
-W ciągu tygodnia należy przynajmniej 2-3 razy zastąpić mięso w posiłku obiadowym rybami.
-Z mięs należy wybierać chude gatunki - indyk, kurczak, cielęcina, królik.
-Woda mineralna oraz naturalne soki warzywne i owocowe (nie mniej niż 1 litr).

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.