7 stycznia 2011, 22:29
Jak przyrządzić smaczną owsiankę? Serio nigdy jej nie robiłam. Czy bez mleka da się ją zrobić? Co dodać? Lepiej rano ją przyrządzić czy już wieczorem?
7 stycznia 2011, 22:30
No i mniej więcej proporcje ile płatków owsianych?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
7 stycznia 2011, 22:38
ilość zależy na jakiej diecie jesteś....proporcje musisz sama ustalić
ja zjadam litrowa mice;) ale początkowo jadłam taka skromna z 3-4 łyżek;)
płatki i otręby zalewasz wrzątkiem i odstawiasz do napęcznienia (można wieczorem)
albo inna wersja, podgotowujesz na wodzie aż wchłoną wodę
dodajesz orzechy,owoce, ewentualnie miód oraz mleko lub jogurt lub serek homo lub serek wiejski
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
7 stycznia 2011, 22:39
Pół szklanki płatków owsianych, szklanka mleka. Ja robię na mleku (gotuję aż zrobi się papka), bo na wodzie mi nie smakuje.
- Dołączył: 2010-06-30
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1162
7 stycznia 2011, 22:41
Owsianka zdecydowanie rano. Można zrobić na wodzie, można robić na mleku ja robię z dodatkiem słodzika - 3tabl. na mleku 1,5%
Sposób przygotowania: na wrzące mleko, wodę wrzucasz płatki. Jeśli są błyskawiczne gotujesz krótko, pozostałe troszkę dłużej. Ilość wg uznania.
- Dołączył: 2011-01-05
- Miasto: Biłgoraj
- Liczba postów: 161
7 stycznia 2011, 22:43
Ja też na mleku, robię tak:
wlewam szklankę do garnuszka, dodaję szczyptę cynamonu. Jak mleko się zagotuje albo prawie zagotuje, wsypuje 3 płaskie łyżki płatków owsianych. Czasem dodaję łyżkę otrąb pszennych. Chwile gotuje mieszając i wlewam do miseczki. Boskie śniadanie wychodzi ;D
Smaacznego!
7 stycznia 2011, 22:44
Ja zawsze kupuję płatki owsiane górskie. Ok. pół szklanki płatków zalewam mlekiem, resztę mleka trzeba zagotować i dodać mleko z płatkami. Gotuję aż zmiękną, ok. 5min. Kupuję mrożone mieszanki owocowe, kompotowe itp, garść rozmrażam w mikrofali i dodaję do owsianki. Moje ulubione śniadanko
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
7 stycznia 2011, 22:45
Najlepiej płatki owsiane górskie :-) błyskawiczne są mniej wartościowe, bardziej przetworzone. Ja polecam owsiankę z jabłkiem starkowanym i cynamonem. Według mnie nawet nie trzeba dosładzać :-)
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Wolsztyn
- Liczba postów: 178
7 stycznia 2011, 23:05
ja jutro chcę zrobić sobie owsiankę na śniadanie ( pierwszy raz). już dzisiaj namoczyłam sobie płatki owsiane ale zalałam je zimną wodą a nie wrzątkiem... czy zrobiłam źle ?
- Dołączył: 2010-12-29
- Miasto: Tarnobrzeg
- Liczba postów: 3434
7 stycznia 2011, 23:07
a ja robie taką :
1 szklankę płatków wsypuję na gotującą się wodę, gotuję 5 minut, aż wchłoną wodę, wysypuję na miskę, zalewam jogurtem (activią), dodaję pół szklanki rodzynek i 3 łyżki wiórków kokosowych ;)) i nie slodzę już niczym ;p