- Dołączył: 2011-01-04
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 5
4 stycznia 2011, 18:08
Czym w sumie różni się makaron pełnoziarnisty od zwykłego?
No niby się tam czymś różni ale jak ostatnio patrzyłam na opakowanie to makaron pełnoziarnisty miał więcej kcal od takiego zwykłego...
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
4 stycznia 2011, 18:12
taki makaron jest z mąki durum, czyli z pełnego przemiału, mimo, że ma więcej kalorii jest zdrowszy(nie są to puste kalorie), ma więcej błonnika, na dłużej syci :)
- Dołączył: 2011-01-03
- Miasto: Gdaniec
- Liczba postów: 106
4 stycznia 2011, 18:27
mówicie o tym takim brązowym tak : >?
4 stycznia 2011, 18:27
tylko pamiętaj, żeby go nie rozgotować, bo będzie miał bardzo wysoki indeks glikemiczny
4 stycznia 2011, 18:39
ja lubie jak makaron jest twardy, to chyba al dente, podobno taki jestnajbardziej dietowy... to prawdA?
4 stycznia 2011, 18:58
prawda, prawda
gdzieś czytałam, że nawet zwykły makaron gotowany al dente nie zrobi nam krzywdy;)
- Dołączył: 2010-12-19
- Miasto:
- Liczba postów: 90
4 stycznia 2011, 19:13
Zawiera więcej błonnika co jest jego atutem.
- Dołączył: 2011-01-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 700
10 stycznia 2011, 14:28
ja słyszałam też że ostygnięty makaron ( i ziemniaki też) jest jeszcze zdrowszy. to prawda?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
10 stycznia 2011, 17:46
pełnoziarnisty syci na dłużej, ma niższe IG