- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
3 stycznia 2011, 23:06
Dziewczyny
podrzućcie jakiś pomysł na obiad, bo moje się już kończą... Mam ostatnio dużo na głowie (i nie myślę nas nowymi daniami) więc chętnie skorzystam z waszych przepisów
![]()
. Chodzi mi o coś w miarę niskokalorycznego i niedrogiego - mogą być wszelkiego rodzaju zapiekanki, potrawki warzywne, dania z kaszy... no wszystko co lubicie
![]()
.
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
3 stycznia 2011, 23:10
Ryż z jabłkiem, ryż z ananasem i kurczakiem, naleśniki ze szpinakiem, zapiekanka - możesz włożyć warzywa jakie chcesz, polać beszamelem, doprawić, zetrzeć ser i mmm.., ziemniaczki z pomidorem i ze szpinakiem.. reszta moich pomysłów na chwile obecną kręci się wokół wiosenno-letnich świeżynek - warzyw sezonowych.. aż się rozmarzyłam żeby zjeść leczo warzywne ;P
Ogólnie jeśli kupisz gdzieś kabaczka to szczerze polecam, choć możesz też zrobić leczo bez kabaczka - pieczareczki, chuda kiełbaska, cebulka, papryka, pomidorki.. wg mnie pycha, a kaloryczna to tu jest tylko kiełbaska.. u mnie się jadło to z makaronem :)
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
3 stycznia 2011, 23:16
O popatrz! Dawno leczo nie miałam
![]()
. Choć te ziemniaczki z pomidorkiem i szpinakiem też brzmią smakowicie... Nachodzi mnie ostatnio na zapiekane bakłażany faszerowane, ale ceny bakłażanów są teraz kosmiczne
![]()
.
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
3 stycznia 2011, 23:29
Ziemniaczki z pomidorkiem i szpinakiem są przepyszne.. myślałam jeszcze żeby udoskonalić i dorzucić tam jakiegoś białka w postaci kurczaczka.. troszeczkę to trzeba podsmażyć na tłuszczyku, ale jeśli nie chcesz to możesz robić na samej wodzie na patelni i też wychodzi - danie jest pyszne! No i na szczęście całoroczne raczej ;)
Za mną chodzi młoda kapustka z marchewką.. : x
Nigdy nie jadłam faszerowanych bakłażanów :D jak przyrządzasz?
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
3 stycznia 2011, 23:41
Wydrążam sobie troszkę środek, duszę go z pieczarkami, cebulką i papryczką (czasem dodaję chudej drobiowej kiełbaski), ten farsz mieszam z ugotowanym ryżem choć nie zawsze) i ładuję do wydrążonego bakłażana. Całość możesz posypać troszkę żółtym serem, ale ja tego nie robię ze względu na kalorie rzecz jasna
![]()
. Później zapiekam je w piekarniku, ale nie powiem Ci na ile stopni, bo mam stary piekarnik i nie mam podziałki... Zazwyczaj sprawdzam widelcem i jak jest miękkie to znaczy, że jest dobre
![]()
.
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
3 stycznia 2011, 23:49
Uaaa, super :D zrobię sobie, już mi ślinka cieknie. Co do piekarnika - też mam stary, witaj w klubie :D rozkręcam i czekam czy się nagrzeje czy nie, to jest jak rosyjska ruletka :D
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
3 stycznia 2011, 23:56
Spróbuj, bo pyszne
![]()
. W ogóle uwielbiam bakłażany i bardzo dużo z nich wymyślam tylko dlaczego one takie drogie...
- Dołączył: 2008-05-13
- Miasto: Nie Wiem
- Liczba postów: 17058
4 stycznia 2011, 08:54
Ziemniaczki z pomidorem i szpinakiem!!!!!!! Jak się to robi??????!!!!! Brzmi pysznie:)
- Dołączył: 2009-03-12
- Miasto: Warszawianka
- Liczba postów: 8929
4 stycznia 2011, 09:05
warzywka z kurczakiem i ryżem,albo ryż z brokułami i sosem jogurtowo-musztardowym,albo kiełki na patelnię z kaszą gryczaną i keczupem
- Dołączył: 2010-05-21
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1385
4 stycznia 2011, 11:12
Ebek -> gotujesz ziemniaczki, ale nie do miękkości całkowitej, nie powinny się rozpadać, w tym czasie dusisz szpinaczek na patelni z czosnkiem; później dodajesz do niego pokrojone ziemniaczki, odrobinę oleju lub wody, podsmażasz, a na koniec - pomidorka koktajlowego pokrojonego na połówki. Może być też zwykły pomidor^^