Temat: Stewia-naturalny słodzik roślinny!

Dziś oglądając telewizję,natknęłam się na informację,dotyczącą właśnie tej rośliny:stewii.W Unii Europejskiej Stewia jeszcze nie została dopuszczona do użytku jako słodzik.
Prawdopodobnie stewia zostanie oficjalnie dopuszczona do użytku w Unii Europejskiej w ciągu najbliższych miesięcy.
Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy. Z powodzeniem można stosować stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek.


O stewii w skrócie:Roślina stewia (Stevia rebaudiana)
  • Stewia to w pełni naturalny słodzik,
  • Ma zero kalorii,
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy),
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach,
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania,
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9),
  • Może być długo przechowywany,
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów,
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi,
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU),
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów,
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji,
  • Stewia może być uprawiana samodzielnie.



Czy może któraś z Was słyszała o tej roślinie?

Nawet więcej niż 2 razy... ktoś nawet wspominał, że można go u nas kupić :)
można u nas kupić.
Pasek wagi
http://albamar.pl/stevia-rebuadiana-p-245.html
Pasek wagi
no, w sklepach internetowych jest.
Ja kupiłam ze 3 miesięce temu, wiem ze zdrowsze niz słodzik, ale tego smaku jesdnak nie zastąpi... stewia ma jednak lekko ziołowy posmak, do herbaty czy twarogu ok, ale juz do ciasta , kawy czy deseru mi nie pasuje :/
sorki,ale nie wiedziałam,że był już ten temat.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.