- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
3 stycznia 2011, 20:24
Dziś oglądając telewizję,natknęłam się na informację,dotyczącą właśnie tej rośliny:stewii.W Unii Europejskiej Stewia jeszcze nie została dopuszczona do użytku jako słodzik.
Prawdopodobnie stewia zostanie oficjalnie dopuszczona do użytku w Unii Europejskiej w ciągu najbliższych miesięcy.
Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście są dodawane do filiżanki herbaty lub kawy. Z powodzeniem można stosować stewię do przetworów owocowych, soków czy np. osłodzenia świeżych truskawek.
O stewii w skrócie:
- Stewia to w pełni naturalny słodzik,
- Ma zero kalorii,
- Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy),
- Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach,
- Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania,
- Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9),
- Może być długo przechowywany,
- Stewia nie powoduje próchnicy zębów,
- Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi,
- Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU),
- Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów,
- Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji,
- Stewia może być uprawiana samodzielnie.
Czy może któraś z Was słyszała o tej roślinie?
3 stycznia 2011, 20:31
Nawet więcej niż 2 razy... ktoś nawet wspominał, że można go u nas kupić :)
- Dołączył: 2008-11-15
- Miasto: Deutschland
- Liczba postów: 3255
3 stycznia 2011, 20:38
http://albamar.pl/stevia-rebuadiana-p-245.html
3 stycznia 2011, 20:46
no, w sklepach internetowych jest.
Ja kupiłam ze 3 miesięce temu, wiem ze zdrowsze niz słodzik, ale tego smaku jesdnak nie zastąpi... stewia ma jednak lekko ziołowy posmak, do herbaty czy twarogu ok, ale juz do ciasta , kawy czy deseru mi nie pasuje :/
- Dołączył: 2009-04-22
- Miasto: Pyszlandia
- Liczba postów: 668
3 stycznia 2011, 21:00
sorki,ale nie wiedziałam,że był już ten temat.