- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 listopada 2014, 11:18
Witam. Mam pytanie dotyczące liczeni8a kalorii w poszczególnych daniach. Weźmy np naleśniki. Czyli ważę wszystkie składniki po kolei oraz obliczam ich kalorie (mąka, mleko, jajka). Później waże gotowy naleśnik i z tego wyliczam x kalorii, to rozumiem tylko moje pytanie dotyczy dodawanej wody do naleśników. Tą wodę też mam zważyć tak? W sensie czy ona później przy smażeniu trochę nie wyparuje i naleśnik będzie mniej ważyć, czy to znikome ilości?
25 listopada 2014, 11:26
Ja liczę inaczej: szklana mąki = 400, mleko = 300, jajko = 200 (oczywiście kalorie są zmyślone ), czyli łącznie 900 kalorii. Liczę ile wyszło mi naleśników, dajmy na to 15. 900:15 = 60. Wiem, że to nie jest dokładne liczenie, ale tak jest najszybciej. I nie trzeba kombinować z wodą
Woda nie ma kalorii, więc bym jej nie doliczała.
Edytowany przez tylko-dla-mnie 25 listopada 2014, 11:27
25 listopada 2014, 11:39
Albo liczysz wszystkie kalorie przed smażeniem albo po, bo właśnie woda wyparowuje i jest różnica w masie usmażonego naleśnika a masie ciasta, które do jego usmażenia użyjesz. Możesz zrobić tak jak wyżej, dodać kalorie użytych składników, potem zważyć ile wyszło naleśników i podzielić sumę kalorii przez ich ilość. Jak chcesz liczyć kalorie z ciasta razem z wodą, to żeby mieć właściwe dane dla jednego naleśnika musisz zważyć ilość ciasta, którą lejesz na patelnię. Powiedzmy, że np nalewasz jedną chochlę ciasta, to sprawdź raz ile ona waży i będziesz mieć pogląd. Albo zawsze można znaleźć w necie ile kcal mają naleśniki i po kłopocie
25 listopada 2014, 11:39
A czy woda ma kalorie, żebyś musiała ją ważyć? xd
Dla mnie to nie miałoby sensu xd
25 listopada 2014, 11:49
to trochę tak jak z pieczywem. trudna odpowiedz znam wiele ludzi którzy jedzą czerstwe pieczywo bo ma mniej kalori. no bo wziąć jedną kajzerke co waży 60 g jak będzie czerstwa waży 50 g. i ktoś myśli ze jak zje lżejsza to zje mniej kcal. co jest nie prawdą. Moim zdaniem zrób tak. wylicz mąke, jajko, melko, wszystko co dodajesz. wyjdzie ci np 500 kcal. pozniej usmaż naleślini np wyjdzie ci ich 5 to podziel to 500 kcal na 5 naleśników.
25 listopada 2014, 11:52
Ja właśnie naleśniki robię, i mój przepis z kaloriami będzie w pamiętniku, więc zapraszam :)
Pusty naleśnik 100g = 212 kcal
25 listopada 2014, 12:18
Albo liczysz wszystkie kalorie przed smażeniem albo po, bo właśnie woda wyparowuje i jest różnica w masie usmażonego naleśnika a masie ciasta, które do jego usmażenia użyjesz. Możesz zrobić tak jak wyżej, dodać kalorie użytych składników, potem zważyć ile wyszło naleśników i podzielić sumę kalorii przez ich ilość. Jak chcesz liczyć kalorie z ciasta razem z wodą, to żeby mieć właściwe dane dla jednego naleśnika musisz zważyć ilość ciasta, którą lejesz na patelnię. Powiedzmy, że np nalewasz jedną chochlę ciasta, to sprawdź raz ile ona waży i będziesz mieć pogląd. Albo zawsze można znaleźć w necie ile kcal mają naleśniki i po kłopocie
o matko dlaczego ja wcześniej na to nie wpadłam, żeby zważyć ciasto przed wylaniem na patelnie? !!! Dzięki jestes wielka ;P hehe a ja durna xD