Temat: Bakłażan

przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów .
u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co  ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni.
Podajcie jakieś fajne przepisy

Pokroic baklazana w plastry, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, polac to passata/sosem pomidorowym/pomidorami z puszki/ a nawierzch polozyc plastry mozarelli. Zapiekac az baklazan zmieknie, 20-30 min.
bakłazannadziewany farszem z miesa mielonego . :)
MUSAKA - danie greckie


no ta Musaka wygląda ciekawie :P może jakiś przepis ?

ja bakłażana dodaję do sosu do makaronu gdzie m.in jest tez cebula, pomidory, cukinia, papryka.. w sumie takie śmietnisko troche :)
a latem... świetne warzywo na grilla :)
musaka składa się z pomidorów, mięsa mielonego i bakłażana - poszukajcie w google.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.