Temat: Dobra sałatka :)

Hej dziewczyny? macie może jakieś przepisy na wasze ulubione sałatki? z chęcią bym skorzystała :) 
Z góry dziekuje. 
:)
wychodzi duza porcja i naprade jest sycaca!! - aha mozesz dodac garsc orzechow wloskich wtedy jest pyszniejsza i troszke oliwy z oliwek :D

*moja ukochana sałatka:
- kapusta pekińska   #40kcal# - ok 400g noo przesadzilam ja dale 3/4 jedenj polowki
- 1 jabłko   #46kcal#
- 2 marchewki   #20kcal#
- 2 plastry ananasa  z puszki   #50kcal#
SUMA - 156 KCAL


Kraverka sałatka pierwsza klasa ;D

Pycha ;)

Moja jest pyszna - ale trzeba uważać na ilość kcal, na dużą porcję:

5-6 jajek
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 jabłko
1 szczypiorek
3 łyżki majonezu light
sól do smaku

Jajka gotujemy, obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę obieramy, wyjmujemy to coś ze środka, kroimy w drobną kostkę, to samo z jabłkiem i szczypiorkiem, kukurydzę odsączamy z tej wody z puszki, wszystko wsypujemy posiekane do miski, dodajemy majonez i sól, mieszamy. :)

Kalorie: ok 400-500 w 1 porcji. Jeżeli masz pomysł czym można zastąpić majonez, to wyjdzie mniej ;)
O matko! Ja uwielbiam taką sałatkę:

1. Kilka liści sałaty (zwykła lub lodowa jak wolisz ^^)
2. Duży pomidor
3. Pół papryki czerwonej (albo żółta/ zielona jak lubisz)
4. Krążki cebuli (kilka tylko, nie dużo)
5. Pół świeżego ogórka
6. Kawałki tuńczyka (w sosie własnym)/ dobre jest też z makrelą wędzoną
7. Przyprawy (ja daję pieprz ziołowy, troszkę soli, paprykę w proszku też troszkę, jakieś zioła...)

Wszystko mieszasz i jest naprawdę dużo i pysznie! Polecam ^^
1. Gotujemy ryż, gdy się ochłodzi dodajemy tuńczyk, kukurydzę i pietruszkę, pieprz troszeczkę soli.
2. Pierś z kurczaka  gotujemy (potem kroimy na paseczki) , szatkujemy pekińską, prażymy na teflonie (suchym) 10 dag słonecznika i dodajemy fete, pieprz, bez soli
3. Papryka czerwona(ze słoika), tuńczyk, groszek zielony i marchewka(lekko ugotowana, nie może być zbyt miękka) starta na grubych oczkach

Trzy moje ulubione
Sałatka z ogorka kiszonego
ogorki kiszone
cebula
olej
cukier
pieprz
Przygotowanie : ogorki kiszone kroje w drobną kostę i cebule rowniez . na koniec dodaje olej cukier i pieprz zeby było ostre . :))

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.